Ayçiçek yağı fiyatlarının neden yükseldiği ortaya çıktı! Fiyatların yükselmesinin nedeni..
Türkiye'de artan enflasyon ile birlikte en fazla fiyatı artan ürünler arasında yer alan ayçiçek yağı ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Ayçiçek yağı fiyatlarının neden yükseldiği ortaya çıktı! Fiyatların yükselmesinin nedeni..
Türkiye'de artan enflasyon ile birlikte en fazla fiyatı artan ürünler arasında yer alan ayçiçek yağı ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Yeni yıl ile birlikte fiyatlarını %100 arttıran ürünler arasında yer alan ayçiçek yağında fiyatların neden yükseldiği ortaya çıktı. Ayçiçek yağının hızlı yükselişinin arkasında enflasyonun dışında neler var merak ediliyordu.
Ayçiçek yağında dünyada yaşanan kriz sonrasında ise ham maddelerde problem yaşanıyor. Özellikle Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte kriz alev almaya devam ederken gıda ürünlerinde ki artış ise tüm dünya ülkelerinde hızla artıyor. Yaşanan gelişmeler sonrasında ise ayçiçek yağı fiyatlarının neden yükseldiğine dair gelişmeleri broker Sabri Varol açıkladı. Bakın ayçiçek yağı neden yükseliyor? İşte detaylar..
"ARACI FİRMALAR FİYATLARI YÜKSELTİYOR"
Broker Sabri Varol yaptığı açıklamalarda ayçiçek yağı fiyatlarında aracıların para kazandığını ve fiyatları yükselttiğini açıkladı. Varol "Devlet TMO ile buğday ithalatında yaptığı gibi Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla direkt ham yağ ve rafine yağ satın alır, dolumu da Türkiye'de yaparsa fiyatlar yüzde 30 düşer" dedi.
Memurlar sitesinde yayınlanan habere göre ayçiçeği yağı fiyatlarını düşürmek mümkün mü? Bu konuda uluslararası dış ticarette alıcı ile satıcıyı buluşturan broker Sabri Varol ile konuştuk. Varol, Türkiye'nin şu an ayçiçeği yağ ihtiyacını Brezilya, Malezya, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerden karşıladığını belirterek "Brezilya'dan ithalat yapmanız için en az 12 bin 500 ton sipariş vermeniz gerekiyor. Bu da yaklaşık 450 kamyon demek. Ortalama sipariş adetleri ise 25 bin ton civarında. Bir ton yağın Mersin ya da İstanbul'da limana teslim fiyatı ise 1.400 dolar. Avrupa ise tonunu 1.700-1.750 dolardan ithal ediyor. Avrupa'da ayçiçeği yağı, en az yüzde 100'den fazla karla markete ulaşıyor. Avrupalı tüketici raftan kilosu 60-80 TL arasında bir raf fiyatıyla yağı evine götürüyor" dedi.
AYÇİÇEK YAĞINDA İNDİRİM OLUR MU?
Ayçiçek yağında fiyatların düşmesinin sadece TMO ve Tarım Kredi Kooperatifi'nin devreye girmesiyle olabileceğini açıklayan broker Sabri Varol açıklamalarına şu sözlerle devam etti.
"Ayçiçeği yanında fiyatların yüksek olmasının üç sebebi var: Brezilya'daki yağ üreten fabrika, bu yılın hasadını zaten geçen yıldan satmış, fiyatta oynayamaz. Kime satmış? Uluslararası ticaret şirketlerine... Birinci sebep bunlar. Sonra biz broker'larız, bazen psikolojiyi kullanıp istediğimiz fiyatı kabul ettiriyoruz. Son olarak da ithalatçı firmalar. Bu üç adımda, zaten yüzde 30-50 oynuyor fiyat. Ticaret şirketleri ile ithalatçıların sermayeleri çok büyük ve istedikleri gibi fiyatları belirleyebiliyorlar. İç piyasadaki toptancı ve zincirler, pahalıya aldıkları için pahalıya satıyor, bana göre gayet düşük kar marjlarıyla tüketiciye sunuyorlar. Yani toptancı ve zincirlerin gücü yetmiyor. Bu seseple devlet müdahil olmalı. TMO üzerinden buğdayda yaptığı gibi Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla direkt ham yağ ve rafine yağ satın almalı. Bunun için Tarım Kredi'ye devlet bankaları uygun kredi açabilir. Şu an rafineri çıkış fiyatına göre yüzde 30-50 arasında kar marjıyla yağ ülkeye giriyor. Devlet üzerine düşeni yapmış, vergi sıfır şu an. Eğer devlet, TMO ve Tarım Kredi üzerinden müdahale ederse, biz aracıları ve ithalatçıları aradan çıkarır, 1.400 USD ton fiyatı yerine 1.100 - 1200 USD ton fiyatına kadar çok rahat alım yapabilir. Bu da yağın kilosu 19 liradan limana gelmesi demektir. 2-3 TL'de satış noktasına kadar olan iç maliyet de eklendiğinde vatandaş kilosu 25 TL'den bu yağı alır. Sadece kendi marketlerine değil toptancıya, zincirlere de verir Tarım Kredi, raf fiyatını sabitler."