E-ticarette Geçen Yıla Oranla Siparişte %46’lık Artış Yaşandı
ETBİS verilerine göre e-ticaret hacmi geçtiğimiz yıla oranla büyük şekilde artmış durumda. Açıklanan verilere göre ülkemizdeki e-ticaret siparişlerindeki artış gözler önüne serildi.
ETBİS verilerine göre, 2021 yılındaki e-ticaret hacmi 381,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bu açıklanan veriler 2020 yılına göre %69 artış gösterdiğinin belirtisidir. E-ticarette sipariş sayıları ise 2020 yılında göre %46 artış göstererek 3 milyar sipariş adedine ulaştı. E-ticaret ülke genelinde ticarete oranı %17 olarak açıklandı. ELİDER Yönetim Kurulu Başkanı Darbay 2021 yılında gerçekleşen 381.5 milyar lira işlem hacminin olduğunu, ‘’2022’de e-ticaret sektörü 600 milyar liralık hacmi zorlayacaktır, belki de aşacaktır.’’ İfadelerini kullandı.
Fehmi Darbay konuşmalarında yer verdiği Türkiye’de e-ticaret ile uğraşan firma sayısının 498 bine yaklaştığını belirterek bu firmalar hakkında bilgi verdi; “Verileri incelediğimiz bu işletmelerin 26 bin 442 adedinin kendi sitesinden; 472 bin 604’ünün pazaryerlerinden satış yaptığını görüyoruz. Yani online pazaryerleri, e-ticarette lokomotif olmaya devam ediyor”
ELİDER Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Darbay, “Son yıllarda e-ticaret ve özellikle e-ihracata büyük bir talep var. E-ticaret ekosisteminde işletmelerin ihtiyaç duyduğu birçok konu var. Lojistikten dijital pazarlamaya, pazaryerlerinden yazılıma kadar birçok temas noktası var. E-ticaretin temel konusu ise, lojistik ve kargo süreçleridir.” dedi. İşletmeler hakkında, “İşletmeler e-ihracat ile kısa sürede büyüyebilir” ifadelerini kullanan Darbay, “E-ihracat için global e-ticaret ekosisteminin önemli aktörleri ve global lojistik sektörü öncüleri ile işbirlikleri geliştirmek gerekir. Bu sektörlerden önemli isimleri, Türk e-ticaret işletmeleri ile buluşturmalıyız. E-ihracat ile yurtdışına açılmak isteyen firmalara kümelenme modeli ile depo çözümleri sunulabilir. Bunun gibi birçok konuda e-ticaret işletmelerine destek olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
E-ticarette işletmelerin yaşamış olduğu sorunlara ve e-ticaret hacminin nasıl arttıracakları hakkında konuşma gerçekleştirerek Türk işletmelerin uluslararası alanda büyük firmalar ile işbirliği yaparak global piyasada yer almaları gerektiğini belirtti.