Enflasyon Oranları Belli Oldu mu? TÜİK Nisan Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

Enflasyon Oranları Belli Oldu mu? TÜİK Nisan Ayı Enflasyon Verilerini Açıkladı

TÜİK, Nisan ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Her ayın ilk haftasında açıklanan enflasyon verileri sonucunda kira artış oranları ne kadar oldu?

Her ayın ilk haftası genellikle üçüncü günü TÜİK tarafından aylık ve ayların toplamıyla yıllık enflasyon verileri açıklanmaktadır. TÜİK tarafından yayınlanan Nisan ayı ve yıllık enflasyon oranları detaylar gursesgazetesi.com’da…

TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı verileri bir önceki aya göre yüzde 7,25 arttı. Bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış gerçekleşti. Böylelikle açıklanan enflasyon verileri ile beraber son 20 yılın en yüksek enflasyon rakamları gözle görülür noktaya ulaştı. Yıl sonuna kadar enflasyon oranlarında Merkez Bankası Başkanı tarafından düşüş beklenilse de bu şartlar da özellikle kira artışlarındaki oranlara bakıldığında insanların yaşam standartlarının giderek düştüğü görülüyor.

Üretici fiyatlarındaki oran 1995 yılından beri 27 yıl sonra ilk defa zirveye çıkarak üretim maliyetlerindeki fiyat artış ve oranlarının tüketicinin cebini bir hayli fazla yakmaya devam ediyor. Bu sene üretici fiyatlarındaki en yüksek oranlar rafine petrol ürünleri, elektrik, gaz, iklimlendirme ve buhar, ham petrol ve doğal gaz sektörlerinde uzun süreden beri ilk defa ciddi boyutlara ulaştı.

enflasyon-oranlari-belli-oldu-mu-tuik-enflasyon-verilerini-acikladi2.jpg

TÜİK açıklamalarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi, Nisan 2022 ayında yüzde 7,25 artarak yıllık yüzde 69,97 olarak açıklandı. Bir aya göre fiyatı en çok artan seçilmiş maddeler sebze meyve grubunda Kuru soğan 69.30, Kıvırcık 45.27, Domates 42.26, Patates 41.10 en çok artan ürünler olarak açıklandı.

TÜİK verilerine göre, ‘’Yurt içi üretici fiyatları Nisan ayında yüzde 7,67 oranında artmış, yıllık enflasyon 6,85 puan yükselişle yüzde 121,82 olmuştur. Emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve yurt içi enerji maliyetlerindeki artışlar üretici fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etmiştir. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon ara mallarında yataya yakın seyrederken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Fiyat artışları alt kalemler geneline yayılırken, kömür ve linyit, ham petrol-doğal gaz, su ve suyun arıtılması, elektrik, inşaat sektörü ile bağlantılı olan metalik olmayan mineral ürünler, gıda ürünleri, basım-kayıt hizmetleri ile mobilya ve ağaç ürünlerindeki artışlar öne çıkmıştır.’’ Değerlendirmeleri yapılmıştır.