ÖKS Başvurusu Nasıl Yapılır? ÖKS Başvuru Şartları Nelerdir?
ÖKS yani Örtü altı tarım sistemi olarak bilinen Sera kayıt sistemi son dönemde merak edilen konular arasına girdi. Peki ÖKS başvurusu nasıl yapılır?
Örtü altı tarım sistemi için tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi ve dış etkenlerden etkilenmemesi için koruma sistemi olarak bilinmektedir. Koruma sağlamak amacıyla malzemeler ile korunan sebze, meyve ve bitkiler örtü altı tarım sistemi yapılarak koruma altına alınır. Burada kullanılan malzemeler ile bu bitki, meyve ya da sebzelerin yetişme koşulları değiştirilmiş olunur. Naylon, çadır ya da cam sistemi ile korunan ürünler gelebilecek herhangi bir zarara karşı koruma altına alınmış olur. Devlet yardımları ile de desteklenen seracılıkta belli başlı şartlar bulunmaktadır. Peki devlet ÖKS için ne kadar destek verir?
ÖKS İçin Devlet Desteği Ne Kadardır?
Örtü altı tarım için devletin kişilere sunduğu destek dekar başına 150 TL olarak belirlenmiştir. Bu destek bireysel olarak geçerlidir. Bunun yanı sıra farklı destek tutarları da bulunmaktadır. Devletin sunduğu belli başlı destekler şu şekildedir:
- Öncelikle kullanılması gereken mazot ve gübre desteği 19 TL olarak belirlenmiştir.
- Sera sigortası ile % 50 oranındadır.
- Biyoteknik ve Biyolojik Mücadele için iki farklı destek fiyatı belirlenmiştir. Biyoteknik için 120 TL iken Biyolojik mücadele fiyatı 400 TL'dir.
Bu desteklerden faydalanabilmek için kayıt sistemi bulunmaktadır. ÖKS kayıt sisteminden başvuru yapmayan kişiler bu desteklerden yararlanamamaktadır. Örtü Altı Tarım için sistemi için ise belli başlı şartlar bulunmaktadır. Peki ÖKS başvuru şartları nelerdir?
ÖKS Kayıt Başvuru Şartları Nelerdir?
Öncelikle işletmenizi gösteren belgeler ile ilçe ya da il müdürlüğünden başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun haricinde bazı şartları sağladığı takdirde e-devlet üzerinden de kayıt yapılabilmektedir. ÖKS desteği alabilmeniz için tarım alanınızın en az 500 metre kare ve üzerinde olması gerekmektedir. Ve başvuru yapmak için gittiğiniz müdürlükte belgeleriniz eksiksiz olmalıdır.
ÖKS Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvuru yapabilmek için belli başlı kayıt belgeleri bulunmaktadır. Bu belgelerin onaylanarak Kimlik paylaşım sisteminde teyit edilmesi gerekmektedir. Belgeler içerisinde Çiftçi Belgesi de bulunmaktadır. Üretici kayıt defteri de müdürlüğe sunulur. Kadastroda geçmeyen araziler için de keşif raporu talep edilir. 500 metre kare olan yerler için ve daha büyük araziler için kayıt yapılır ve kayıt belgesi bu sayede alınabilir.