4A, 4B ve 4C’liler Dikkat: SGK Erken Emeklilik İçin Önemli Detayı Açıkladı!
SGK emekli geriye dönük borçlanma nasıl yapılır, bu borçlanma kimleri kapsamaktadır, borçlanmanın koşulları nelerdir gibi soruların cevapları bu yazı içerisinde yer almaktadır. Yazıdan yardım alarak geriye dönük borçlanma yapabilirsiniz.
SGK geriye dönük borçlanmanın yapılması belirli süreler içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. SGK emekli geriye dönük borçlanma hesaplaması asgari ücrete bağlıdır. Primlerde alt ve üst sınırlar ödeme yapılacak vatandaş tarafından seçilebilmektedir. 1 Ocak 2022 tarihinde asgari ücretin açıklanması sonrasında emeklilerin borçlanma durumları tahmini olarak oluşturulmuştur. Borçlanma sırasında şu kriterlerden yararlanılmaktadır:
- Borçlanılacak tutar tipi,
- Borçlanılacak gün sayısı.
Geriye Dönük Borçlanma Kimleri Kapsar?
SGK geriye dönük borçlanmanın kapsadığı kişiler kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Emekli borçlanması yaparak erken emekli olabilecek kişiler şu şekilde açıklanabilmektedir:
- Seçim kanunu kapsamında istifa eden kişiler
- Ücretsiz olarak doğum izni alan ve sigortalı olarak bir işte çalışan bireyler
- Askerlik yapmak üzere işten çıkış yapanlar
- Sigortalı bir işte çalışmadan doktora için yurtdışına çıkanlar
- Grevde geçirilen zamanlar
- Tıp dalında uzmanlık yapmak amacı ile yurt dışına çıkanlar
- Sigortalı olarak tutuklanan ancak sonra beraat eden kişiler
- Askerliğe başlamadan önce sigortası olan bireyler prim ödemedikleri döneme ilişkin geri borçlanma yaparak emekli olabilmektedir.
Yalnızca eksik ödeme şartı yüzünden emekliliğe hak kazansa bile emekli olamayan bireyler geriye dönük emeklilik sayesinde emekli olabilmektedir.
Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?
Doğum borçlanmasının yapılması için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine şahsen müracaat edilmelidir. Dilekçe ile ya da e devlet kanalı ile yapılan müracaatlar SGK emekli geriye dönük borçlanma için kullanılabilmektedir. Kadın sigortalı çalışanları ilgilendiren bu işlemde kadınlar doğumdan hemen önce şu hak sahipleri takibinde bulunabilmektedir:
- Hizmet akdine bağlı bir şekilde çalışan sigortalılar (4A)
- Bağımsız çalışma kapsamına dâhil olanlar (4B)
- Kamu görevlileri olarak geçen 4C grubu.
Doğum Borçlanma Koşulları Nelerdir?
Doğum borçlanması için koşullar doğumdan önce sigortalı bir işte çalışan kadınları kapsamaktadır. SGK emekli geriye dönük borçlanma sırasında kadınlar çalışamadıkları yılları borçlanma süresine dâhil edebilmektedir. Kadınların doğum öncesinde sigortalarının yatıyor olması ve aşağıdaki koşullar doğum borçlanmasında önemlidir:
- Doğum sonrasında borçlanma yapılacak kadına herhangi bir prim ödemesi yapılmamalıdır.
- Borçlanılan sürede çocuğun sağlıklı bir durumda olması gerekmektedir.