Edirne'de çıkarılan o taş, büyük ilgi gördü!
Edirne’nin Süloğlu ilçesinde çıkarılan ve “midye taşı” olarak da bilinen küfeki taşı, büyük ilgi gördü. Taşın kullanım alanı oldukça dikkat çekti. İşte küfeki taşına ilişkin detaylar…
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Edirne ili, Osmanlı İmparatorluğu’nun da seneler boyunca başkentliğini üstlendi. Tarihi gelişim esnasında birçok farklı kültürden etkilenen ve bu sebep ile de sınırlarında eşsiz güzellikler barındıran şehir, bugün bir önemli haber ile daha gündemde yer aldı.
Edirne’nin Süloğlu ilçesinde çıkarılan ve “midye taşı” ismi ile de bilinen küfeki taşı, basında büyük yankı uyandırdı. Taşın günümüzde kullanıldığı yerleri aktaran yetkililer, taşın dayanıklılığına da dikkat çekti. Küfeki taşının eşsiz güzelliği, herkesi kendisine hayran bıraktı.
KÜFEKİ TAŞI NEDİR?
Edirne’nin Süloğlu ilçesinde çıkarılan, silis, kalker ve midye çökeltilerinden oluşan bir taş olarak bilenen küfeki taşı, bej tonlarındadır. Sütun, kemer, dış cephe, mihrap, minber, bahçe düzenlemesi, harpuş, cumba gibi sanatsal yapılarda kullanılan küfeki taşı, kolay işlenebilmek özelliğine sahip olduğundan ötürü tarihi yapıların restorelerinde sıklık ile tercih edilmektedir.
AA tarafından yapılan bir habere göre Osmanlı, Roma ve Bizans dönemlerinde yatağın yakın ve ağırlığının diğer taşlara göre daha az olması sebebi ile küfeki taşı hem Trakya’da hem de İstanbul’da pek çok yapının inşaatında kullanıldı. Ayrıca geçmişte Selimiye Camisi olmak üzere pek çok eserin yapımında kullanıldığı bilinen küfeki taşı, tarihi mirasların gelecek nesillere aktarılması konusunda da önemli bir görev üstleniyor.
DAYANIKLILIĞINA DİKKAT ÇEKTİ!
Süloğlu ilçesinde bulunan taş ocağının işletmecisi olan Bedri Koza, küfeki taşının aşınma dayanımının oldukça yüksek olduğunu ve taşın bu özelliği ile diğer taşlardan ayrıldığını ifade etti. Koza, uzun yıllar boyunca yıpranmadan kalabilen küfeki taşı ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “6. yüzyılda Romalılar İstanbul’da su kemerleri, Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı gibi eserlerin yapımlarında bu taşı kullanmışlar. Bu taş büyük usta Mimar Sinan tarafından keşfedilmiş. Taşın Mimar Sinan’ın hemen hemen tüm eserlerinde kullanılmış olduğu biliniyor. En önemli örneklerinden birisi ise Selimiye Cami.”