Euro kurunun güncellenmesinin ardından Edirne Eczacılar Odası başkanından çağrı geldi: Yetkililerden adım bekliyoruz!
İlaç sektöründe eczanelere ilaç alınabilmesi için euro kurunu yükselten yetkililere, Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil’den çağrı geldi. İşte o çağrının detayları…
Bir süredir yüksek seyreden euro ve döviz kurları, gündelik hayat akışı içerisinde satışa sunulan hizmetlere ve hizmet ürünlerine yüksek oranlarda zamların yansımasına sebep olurken vatandaşların ürünlere ulaşılabilme imkanlarını da kısıtladı. Hem kendi maddi yetersizliklerinden hem satıcı firmaların ürün alamamalarından ötürü hizmet ürünlerine ulaşamayan tüketiciler, yakın zaman içerisinde ilaç sektöründe de problemler yaşamaya başladı.
Artan salgın vakaları sebebi ile eczaneler bir an dahi boş kalmazken eczanelerde ilaç bulunamamaya başlandı. Bu durumun sebebi olarak yüksek euro kuru olarak gösterilirken dün yetkililerden euro kuru güncellemesi geldi. Bu sayede eczane raflarının dolacağına işaret eden yetkililere, Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil’den çağrı geldi.
YÜZDE 37 ZAMLANDI!
İlaç ve Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasıyla ilgili kararname dün Resmi Gazete’de yayınlandı. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan sabit euro kuru, 10,57 TL’ye yükseltildi. Bu yükselişin ardından ilaç fiyatlarına da yüzde 37 oranında zam yansıyacağı bilgisi kaydedildi.
YETKİLİLERE SESLENDİ!
Euro kuru güncellemesinin ardından ilaç fiyatlarına yansıyacak olan zam oranına ilişkin açıklamalarda bulunan Edirne Eczacılar Odası Başkanı Gürkan Kılıçcıgil, şu ifadeleri kullandı: “Bu düzenleme ile birlikte eczanelerde ilaç bulunabilirliğinin artmasını bekliyoruz. 15- 20 gün içerisinde sevkiyatların gerçekleşmesi zaman alacaktır. Ancak tek gündemimiz ilaçların eczanelerde bulunması değil. Vatandaşların da ilaçları satın alabiliyor olmaları gerekiyor. Artan fiyatlar sebebi ile vatandaşların ilaç satın alabilme konusunda sıkıntıya düşecekleri çok açık. Biz defalarca iletmiştik. Buradan bir kez daha söylemek istiyorum. İlaç fiyatlarına yansıtılan KDV oranının acil bir şekilde yüzde 1’e düşürülmesini talep ediyoruz. Gıda ürünlerinde yüzde 1 olan KDV oranı, bugün ilaçta yüzde 8. Biz bunun acilen indirilmesini talep ediyoruz. Ek olarak 27 Kasım Büyük Eczacılar Mitingi’nde defalarca kez anlattığımız ilaç fiyat farklarında büyük artışlar var. Bu ilaç zammı ilaç fiyatlarındaki artışı da körükleyecektir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eşdeğer ilaç bandındaki yüzde 5 oranını arttırmasını ve böylelikle de ilaç fiyat farklarının azaltılmasını bekliyoruz. Bu konularda yetkililerden adım bekliyoruz.”