Hıdırellez ne zaman başlıyor? Hıdırellez hangi güne denk geliyor 2022?

Hıdırellez ne zaman başlıyor? Hıdırellez hangi güne denk geliyor 2022?

Türkiye tarihinde yer alan hıdırellez bahar aylarının gelmesi ile birlikte tüm yurtta coşkuyla kutlanması bekleniyor. Hıdırellez ne zaman başlıyor? Hıdırellez hangi güne denk geliyor 2022?

Türkiye tarihinde yer alan hıdırellez bahar aylarının gelmesi ile birlikte tüm yurtta coşkuyla kutlanması bekleniyor. Türkiye'de dini bir kökeni de olan hıdırellez yüzlerce yıldır ülke kültürünün büyük bir bölümünü oluşturuyor. Genel olarak mevsimden mevsime kutlanan bir bayram olarak farklı yörelerde kutlanan Hıdırellez'de geçmiş dönemlerden bugüne kadar ki gelinen süreçte gül fidanlarına dilek bağlanması, ateşten atlamak gibi birçok ritüeller uygulanmaktadır.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanan Hıdırellez, 2022 yılında 5 Mayıs 2022 Perşembe akşamı başlayacak, 6 Mayıs 2022 Cuma günü ikindi ezanında bitecek.

HIDIRELLEZ NASIL DİLEK TUTULUR?

Halk huzura kavuşmak ve türlü dileklerde bulunmak için kışın sona erdiği tabiatın uyandığı hıdırellez gününde çeşitli çarelere başvurur. Anadolu'da halk tercihen beyaz elbiseler giyerek gün doğmadan önce yeşil ve bol sulu kırlara gidilip eğlenilir. Kutlamalar yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.

Hızır'ın gezdiği kabul edilen yeşil yerlerde dolaşıp çiçek toplanır, oyunlar oynanır, baharın ilk kuzusu kesilerek yenilir. Toplanan çiçekler kaynatılıp içilirse hastalıklara iyi geleceğin; bu su ile kırk gün yıkanan kişinin gençleşip güzelleşeceğine inanılır.

HIDIRELLEZ NEDİR?

Hıdırellez, Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.