İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili Türkiye üzerinde baskı giderek artıyor!
Temmuz'da Litvanya'da yapılacak NATO zirvesi öncesinde İsveç'in üyeliği gündemde... Türkiye ile yaşanan olayla ilgili Reuters'e konuşan Batılı yetkililer ilginç açıklamalarda bulundu.
Rusya ile Ukrayna'nın arasında devam eden savaş daha da şiddetlenirken Finlandiya ile birlikte NATO üyeliği için başvuran İsveç'in katılım sürecinin ise sallantıda olması dünya gündeminin ilk sırasında yer alıyor.
Finlandiya resmi olarak NATO üyesi oldu, ancak Türkiye ve Macaristan henüz İsveç'in üyeliğine onay vermedi. Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesi öncesinde, İsveç'in üyeliği ittifakın gündeminin ilk sırasında bulunuyor.
NATO, aralarında İsveç'in de bulunduğu Rusya'ya "ortak" bir mesaj göndermek istiyor, ancak Türkiye ve Macaristan'ın onayını henüz alamadı. Batılı yetkililer İngiltere'nin Reuters haber ajansına Türkiye üzerindeki baskının arttığını ve ayrıca da son dönemde müzakerelerin yoğunlaştığını söyledi.
“ZİRVE SONRASINA KALABİLİR”
Reuters, "NATO müttefikleri Türkiye'yi ikna etme çabalarını artırıyorlar, ancak gelecek ay gerçekleştirilecek zirve öncesinde başarılı olup olmayacakları belli değil. Bu durumun ise, bloğun 10 ve 11 Temmuz'daki zirvedeki en önemli önceliği şeklinde yıorumlanıyor.
İsmini vermek istemeyen Batılı bir yetkili Reuters haber ajansına verdiği demeçte, "Son zamanlarda birçok NATO ülkesinden yetkililer Türk hükümetinin onayını almak için Türkiye ile çalışıyor. Türk hükümeti kendinden emin değil. Zirveden önce kararlaştırılırsa bu anlaşma zirvenin sonuna kadar sürebilir." diye konuştu.
BATI HAREKETE GEÇTİ
Beyaz Saray'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Jake Sullivan, çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın sözcüsü ve genelkurmay başkanı Akif Çağatay Kılıç le bir araya gelirken, Başbakan Olaf Scholz konuyu Erdoğan ile görüştü.
İsveç'in başkenti Stockholm'de dün bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakılan saldırganlar tansiyonu yükseltti. Reuters olayı, "olay Türkiye'nin tepkisine yol açabilir ve İsveç'in NATO'ya katılım sürecini aslında daha karmaşık hale getirebilir" şeklinde yorumladı.