Tüm Mirasçıları İlgilendiriyor! Yargıtay'dan Emsal Karar Geldi
Geçtiğimiz günlerde yaşlı bir adama genç tarafından hakaret edilmesi sonrasında kısa süre sonra adam vefat etmiş ve çocukları tarafından genç kişiye manevi tazminat davası açılmıştı. Dava Yargıtay tarafından karara ulaştırıldı. İşte ayrıntılar..
Yaşlı bir adama karşı tehditler savuran genç kişiye, adamın çocukları tarafından manevi tazminat davası açılmıştı. Mahkeme tarafından tazminat kararı kabul edilirken, davanın bir sonraki aşaması Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne taşındı. Daireye taşınan davanın ayrıntıları gursesgazetesi.com'da..
Yaşlı adamın, genç kişiden aldığı tehditlerden kısa süre kalp krizi geçirmesi nedeniyle adamın çocukları, genç kişiye tazminat davası açmıştı. Açılan manevi tazminat davası Asliye Hukuk Mahkemesi'nce değerlendirildikten sonra tazminatın ödenmesine karar verilmişti. Genç kişinin yaptığı hakaretlerden kısa süre geçtikten sonra adamın kalp krizi geçirmesi nedeniyle tazminat ödenmesine karar verilmişti. Verilen karar sanığın avukatının temyiz edilmesiyle birlikte devreye Yargıtay 4. Hukuk Dairesi girdi.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi verilen kararı bozarak tazminatın ödenmesini kabul etmedi. Sonrasında mahkeme kararında ısrar edince devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Örnek niteliği taşıyan karara imza atan Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay aldığı kararda şu ifadeler kullanıldı;
"Yasal düzenleme ve ilkeler çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde zarar görenin yakınlarının yansıma yoluyla manevi tazminat talep etmeleri ancak ölüm veya ağır bedensel zarar halinde mümkündür. Somut olayda ise murise yönelik tehdit eylemi sebebiyle manevi tazminat talep edilmiştir. Davacılar murisinin ölümünden kısa bir süre önce davalı tarafından murise yönelik olarak tehdit eylemi gerçekleştirilmiş ise de tehditten dolayı yansıma yoluyla manevi tazminat istenemeyeceğinden, yakını olan davacı eş yararına manevi tazminata hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Hâl böyle olunca direnme kararının bu değişik gerekçe ve sebeplerle bozulmasına karar vermek gerekmiştir. Mahkeme kararı oy çokluğu ile bozulmuştur."
Böylelikle örnek olay niteliği taşıyan durum, Yargıtay tarafından sonuca ulaştırıldı. Yargıtay tarafından verilen karar, emsal niteliği taşıması nedeniyle birçok mirasçıyı da ilgilendirmekte.