Türkiye Barolar Birliği Para Karşılığı Vatandaşlık İle İlgili Öyle Bir Adım Attı ki; ''Para Karşılığı Vatandaşlık İptal Olsun''
Türkiye Barolar Birliği'nin para karşılığı vatandaşlık ile ilgili attığı adım gündem oldu. Yaptığı açıklama Twitter'da çok konuşuldu. İşte detaylar...
Türkiye Barolar Birliği'nin az önce yapmış olduğu açıklama ile birlikte sosyal medya gündemi değişti. Twitter'da çok konuşulan o dilekçe pek çok beğeni ve yorum alırken birçok kişide olayın derinliğini merak etti.
Uzun süredir yurt dışından göç alan Türkiye'nin para karşılığı vatandaşlık ile ilgili yönetmeliğine Türkiye Barolar Birliği'nden oldukça ilgi çeken bir başvuru geldi. Türkiye Barolar Birliği para karşılığı vatandaşlık verilmesine ilişkin uygulamaların iptali için Danıştay'a resmi olarak başvuru yaptı.
Para Karılığı Vatandaşlık Ne Kadar?
Yurt dışında yaşayan pek çok kişinin Türkiye'de yaşamak üzere yaptığı başvuruların karışılığında ülke içerisinde yer alan en az 250.000 TL.ik mülk sahibi olması gerektiğine karar verilmişti. Bu fiyat geçtiğimiz günlerde 400.000 Bin TL.'den 250.000 TL'ye indirilmiş ve bu durum oldukça çok tartışılmıştı.
Şimdi de para karşılığı Türk vatandaşlığı alabilen pek çok kişinin bu hakkının iptali için Türkiye Barolar Birliği harekete geçti. Danıştay kararı için gönderilen başvuru yazısı gündeme bomba gibi düştü.
Türkiye Barolar Birliği'nden Para Karşılığı Vatandaşlık İptali
Sosyal medya hesabından da başvurusunu yayınlayan ve Danıştay kararına bırakılan o iptal isteği üzerine Twitter kullanıcılarından pek çok yorum ve beğeni gelirken sosyal medya kullanmayan vatandaşlar tarafından da konu oldukça merak edildi.
Türkiye Barolar Birliği Danıştay kararına gönderdiği yazı ile ilgili olarak '' Türkiye Barolar Birliği yabancı para ile yapılan yatırım karşılığında Türk Vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay'a başvurmuştur.'' şeklinde paylaşım yaptı.
Türkiye Barolar Birliği'nin Danıştay huzuruna göndermiş olduğu yazıda şu cümleler yer aldı;
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe konulan ve Türk Vatandaşlığı Yönetmeliği'nin 20. maddesinde getirilen düzenlemeler, belli bir miktardaki yabancı para ile taşınmaz alımı veya fon/bireysek emeklilik sistemine giriş gibi yatırımlar karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesi sonucunu doğurmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin şartların kanun ile düzenlenmesini emretmektedir.
Bu çerçevede Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun ilgili hükümlerinde vatandaşlığın hangi hallerde kazanılacağı düzenlenmiş, buna ilişkin şartlar sınırlı olarak sayılmıştır. Kanunda belli bir miktar yabancı para karşılığında fon/bireysel emeklilik sistemine giriş gibi yatırımlar yapmak yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına yönelik ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Öte yandan dava konusu düzenlemede devletle hukuki ve siyasi bağ ile bağlılığı ifade eden vatandaşlık kavramının yabancı bir para cinsinden bir değer ile karşılanması vatandaşlık kavramını soyutlaştırmakta ve özünden uzaklaştırmaktadır.
Dolayısıyla düzenlemeler gerek Anayasa'ya aykırılığı gerekse kanuni dayanaktan yoksun olmasının yanı sıra Türk Vatandaşlık Kanunu tarafından da benimsenen ''vatandaşlığın gerçekliği'' ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.
Öte yandan bu hükümdar yürürlükte kaldığı sürece devlete bağlılık ilkesi bir yana bırakılarak para karşılığında vatandaşlık verilmesi sonucu ortaya çıkacak, bu da milletimizi telafisi güç hak kayıplarına uğratacaktır.
Türkiye Barolar Birliği bu nedenlere söz konusu yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'a başvurmuştur.