Hamilelikte hangi testler yapılır? Hamilelikte yapılması zorunlu olan testler!
Kadınların hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren yaptırması zorunlu olan bazı testler bulunmaktadır. Peki bu testler nelerdir? Detaylar gursesgazetesi.com'da.
Kadınlar hamile kaldıkları dönemlerinden itibaren sağlıklarına ekstra dikkat etmektedir. Beslenme şekline dikkat eden anne adaylarının belirli dönemlerinde kontrol yapılması da zorunludur. Bu noktada hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlığı için yaptırması gereken testler bulunmaktadır. Bu testleri her anne adayının bilerek buna uygun şekilde en sağlıklı biçimde hamilelik süreçlerini geçirmesi önemlidir. Peki hamilelerin, hamilelik süreçlerinde yaptırması gereken testler nelerdir? İşte detaylar...
Hamilelik Döneminde Yapılması Gereken Testler
Anne adayları hamile olduklarını ilk öğrendikleri anda kendilerine uygun bir doktor bulmaları gerekmektedir. Doktor, hamileler için oldukça önemlidir. Hassas dönem için hem kendilerini hem de bebeklerini emanet edecek düzeyde güven ve tecrübeye sahip olan doktorlar ile bu süreç oldukça kolay geçmektedir. Bu anlamda hamileliğin ilk dönemlerinden sonuna kadar belirli aralıklar ile kontroller ve testler gerçekleştirilmektedir. Bu testler ise şu şekildedir;
- Hamileliğin ilk haftalarında özellikle 6-8 haftaları arasında genel bir kontrol yapılmaktadır. Bu testler genel olarak idrar ve kan testi olmaktadır. Bebeğin durumundan çok annenin sağlık durumu bu testler sonucunda anlaşılmaktadır.
- İkinci olarak ultrasonografi uygulanır. Bu test sırasında bebeğin sağlık durumu ile ilgili bilgi almak mümkündür. Bebeğin kalp atışı gibi önemli konular bu yol sayesinde anlaşılmaktadır.
- Kan sayımı bebek için önemli olan bir diğer testtir. Bebeğin herhangi bir kan eksikliği yaşayıp yaşamadığı anlaşılan bu test sonucunda gerekli önlemler alınır. Bunun gibi TORCH taraması, PAP Smear testi, Hepatit B-C, AIDS taraması, Tiroid testleri de yapılmaktadır.
- Kan grubu tayini ile de kan grubu uyuşmazlığı test edilir. Çıkan sonuca göre doğum sırasında bebeğe uygulanacak işlemler belirlenir.
- Birinci Trimester dönemi yani 11-14 haftalık bebeklere önemli testler uygulanmaktadır. Bu testler sırasında bebeğin down sendromu olup olmadığı öğrenilir.
- İkinci Trimester dönemi yani 16-20 haftalık bebeklere ikili test uygulanır. Bu testte de down sendromuna daha detaylı bakıldığı gibi idrar, glukoz ve kan sayımları yapılmaktadır. Bu testin sonuçlarına göre bebeğe anne karnında bazı işlemler ile müdahale edilmektedir.
- Üçüncü Trimester dönemi yani 24-28 haftalık bebeklere glukoz yüklemesi yapılmaktadır. Bu test ile birlikte bebeğin şeker durumuna bakılır. Yeni bir kan uyuşmazlığı testi ile de anne ve baba ile kan uyuşmazlığı durumunda müdahale edilmektedir.
- Dördüncü Trimester yani 35-37 haftalık bebeklere Grup B Streptokok yani bakteri taraması yapılır. Doğum oldukça yakın olduğu için bu testin sonuçları son derece önemlidir.