Almanya Meclisi'nden yasa çıktı! Vasıflı işçilere iş ve fırsat kartı veriliyor!

Federal Meclis, Almanya'da vasıflı işçilerin işe alınmasının önünü açan vasıflı göçmenlik yasasını kabul etti. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, uygun göçmenler için daha sonraki adımın "bürokraside önemli bir azalma" olacağını söyledi.

Almanya'da Federal Meclis, hükümetin vasıflı işçi açığını çözmeyi amaçlayan "Nitelikli İşçi Göçü Yasasını" kabul etti. Bu yasa, vasıflı işçilerin Avrupa Birliği dışından göçünü kolaylaştırmayı amaçlamaktadır.

Bloomberg News'e göre, vasıflı işçi açığını gidermeyi amaçlayan ilgili bir yasa tasarısı, hükümeti oluşturan Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Demokratların (FDP) çoğunluğu tarafından kabul edildi. Federal Meclis, bu kararla birlikte hükümetin Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin Almanya'ya girişini kolaylaştıracak önlemler almasının yolunu açmış oldu.

İçişleri Bakanı Nancy Feser, yasayla ilgili olarak parlamentoda yaptığı konuşmada, Almanya'nın "dünyanın en modern göç yasasına" sahip olduğunu ve uygun göçmenler için de atılacak bir sonraki adımın "önemli miktarda bürokrasinin azaltılması" olacağını savundu.


NİTELİKLİ İŞGÜCÜ SIKINTISI ŞİRKETLERİ ETKİLEDİ

Bu yasa ile federal hükümet, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki vasıflı işçi sıkıntısıyla mücadele etmeyi umuyor. Alman şirketleri, 2022'de 1,98 milyon beceri açığı ile kalifiye işçi bulmak için uzun süredir mücadele ediyor. Vasıflı işçi kıtlığı birçok endüstriyi ve şirketi etkiliyor ve Almanya'da bir refah riski olarak görülüyor.

GÖÇMEN SAYISI YILLIK 60 BİNE KADAR YÜKSELEBİLECEK

Alman şirketlerinin baskısına yanıt olarak, federal hükümet vasıflı işçilerin Almanya'ya göçünü kolaylaştırmak için bir Nitelikli Göç Stratejisi geliştirdi. Yeni yasa, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen göçmenlerin Almanya'ya girişini kolaylaştıracak önlemler sağlıyor. Yasa, AB dışından gelen göçmen sayısını yılda 60.000'e çıkaracak.

Yeni yasa, yabancı işçilerin ülkeye girmesi için üç yol sunuyor; bunlara iş teklifi olmayan fakat iş bulabilenler için yeni fırsat kartı" da dahil..

DİPLOMALI YA DA MESLEKİ EĞİTİMLİ GÖÇMENLER ALINACAK


İlk durumda, başvuranların Almanya'da tanınan bir üniversiteye veya mesleki yeterliliğe sahip olması ve aynı zamanda da bir şirketten iş teklifini almış olması gerekir. İkinci geçiş, ilgili iş alanında da en az iki yıllık deneyim ve mesleki eğitim veya diploma gerektirir.

YABANCI İŞÇİLERE FIRSAT KARTLARI SAĞLANMASI

Üçüncü başvuru yöntemi ise hala iş bulamamış ancak iş bulma ihtimali olan kişilere "şans kartları" dağıtmaktır. Fırsat Kartı, nitelikleri, dil becerilerini, iş deneyimini, Alman üyeliğini ve yaş durumunu dikkate alan bir puan sisteminden oluşur.

Dünya Haberleri