Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye sınırları içerisinde sigortalı çalışan veya hayatının bir döneminde çalışmış olan tüm vatandaşlara belirli şartları sağlamaları durumunda emekli olma hakkı tanımaktadır. Kişinin yaşına, çalışma hayatına, prim ödemelerine ve diğer faktörlere bağlı olarak hesaplanan emekli maaşları, vatandaşların yaşlılık dönemlerini bir nevi garanti altına almaktadır. Ancak bu hizmetten herkes aynı şekilde yararlanamamaktadır. Bunun temel sebebi ise seneler öncesinde getirilmiş olan sigorta kanunundan kaynaklanmaktadır.
8 Eylül 1999 tarihinde açıklanmış olan sigorta kanunu kapsamında vatandaşların büyük bir bölümünün yaş faktörü sebebi ile emekli olamamalarına sebep olunmuş ve ilgili grupta yer alan vatandaşlar “EYT’li” olarak adlandırılmışlardır. Prim ödemelerini ve sigortalı olma sürelerini tamamlamış olmalarına rağmen son sigorta kanunundan ötürü yaş faktörüne takılan ve bu kapsamda da senelerdir emekli olmayı bekleyerek mağduriyet yaşayan vatandaşlar, kendilerine ilişkin yeni bir yasa düzenlemesinin yapılmasını talep etmiş olsalar da uzun yıllardır bu isteklerine karşılık bulamamışlardır.
Uzun süredir yaşadıkları mağduriyete ilişkin bir çözümün geliştirilmesini bekleyen EYT’liler, nihayet bu sene hükümet yetkilileri tarafından muhatap olarak alındı ve bakanlıktan EYT düzenleme çalışması müjdesi geldi. Temmuz ayı itibari ile başlamış olan yeni düzenleme çalışmaları için sene sonuna işaret edilirken yasanın kimleri kapsayacağı ve nasıl uygulanacağı merak edilmeye başlandı. Konuya ilişkin hala net bir açıklama yapılmazken işverenlerden EYT talepleri gelmeye başladı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, işverenlerin EYT düzenlemelerine ilişkin taleplerini açıkladı.
TEŞVİK TALEBİ!
Milyonlarca vatandaş tarafından heyecan ile beklenen EYT yasası için geri sayım devam ederken Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’dan yeni bir açıklama geldi. Düzenleme çalışmalarının EYT mağduriyetinin giderilmesi anlamında önemli olduğunu savunduklarını belirten Akkol, öte yandan artacak olan işveren maliyetlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.
Akkol, EYT çalışmalarının işverenin de düşünülerek yapılması gerektiğini ifade ederek şu cümleleri kurdu: “SGK primlerinde işverene kabarık bir maliyet listesi çıkabilir. Bu hususta yükselen maliyetlerin, teşvikler ile hafifletilmesini ve uygulamanın büyün bu maddeleri çevreleyecek şekilde yürürlüğe girmesini önemsiyoruz.”
NİTELİKLİ İŞÇİ ÇIKIŞI!
Açıklamalarına devam eden Akkol, işletmelerin büyük bir kısmının nitelikli işgücü bulmakta zorlandıklarını ve bu sebep ile de EYT düzenlemesinde bu detayın da göz ardı edilmemesi gerektiğini savundu. Akkol, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “EYT’li olan ve çalışma hayatına devam eden nitelikli işçilerin, emekli maaşı alırken sabit işlerini de sürdürülebilmeleri adına yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”