Günümüzde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilik hakkından yararlanabilmek için yaş, prim ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getirmek gerekirken 1999 Eylül döneminde getirilmiş olan bir sigorta kanunu sebebi ile senelerdir emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşın olduğu biliniyor. “EYT’li” olarak adlandırılan ve senelerdir emeklilik haklarının tanımlanması adına hükümet yetkililerine çağrılarda bulunan vatandaşlar, 1999 kanunu sebebi ile emekli maaşı alamadıklarını ve bu durumun büyük bir mağduriyete sebep olduğunu belirtiyorlar.
Uzun süredir EYT mücadelesi veren milyonlarca vatandaş hükümetten gelecek olan olumlu adımlar adına umutlanmaya devam ederken temmuz ayının başı itibari ile beklenen hamle geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı milyonlarca kişiyi kapsayacağı tahmin edilen EYT düzenleme çalışmalarını başlattı. Şu an teknik çalışmalarının tamamlandığı ifade edilen EYT yasasına ilişkin meraklı bekleyiş devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den yeni bir açıklama geldi. Meclis’te yürütülen 2023 bütçe görüşmeleri kapsamında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, EYT detaylarını ve yasanın kimleri kapsayacağını açıkladı.
YASA ÇALIŞMASININ DETAYLARINI AÇIKLADI!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen 2023 bütçe çalışmalarından sonra vatandaşları yakından ilgilendiren EYT yasasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Bilgin, ilk kez EYT detaylarına değindi. Bakan Bilgin milyonlarca kişi tarafından takip edilen açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “5 milyondan 8 milyona kadar çıkan EYT’li vatandaş tahminleri yapılıyor. Şu an yaş şartını kaldırmamız durumunda prim gün sayısını ve hizmet süresini tamamlamış olan yaklaşık 1,5 milyon kişi var. Yeni yasada prime takılanlar olmayacak. Çünkü 8 Eylül 1999 öncesi olan prim gün şartını değiştirmiyor. 5 bin ve 5 bin 400. Prim gün sayısını ve yıl sayısını kaldırmıyoruz. Erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yıl şartının yerine getirilmesi durumunda bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız, herkesi kapsayan bir düzenleme olacak.”
EYT YASASI TEMELLİ Mİ GELECEK?
EYT yasasının açıklanması ile birlikte ne kadar süreliğine yürürlükte kalacağı da merak konusu oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan AYBÜ Sosyal Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Tarkan Zengin, şu ifadeleri kullandı: “Prim ve gün sayısını doldurma süresi 8 Eylül 1999 tarihinden önceki yasanın mevcut hali ile mi yoksa ona ilave birtakım başka maddeler ışığında mı olacak bilmiyoruz. Onu kanun teklifi ilan edildiğinde net bir şekilde öğrenmiş olacağız.”