Yasalara göre erken emeklilik fırsatından yararlanabilmek için pek çok yol bulunuyor. Doğum, askerlik borçlanması gibi emeklilik tarihini erkene alma gibi seçeneklerin yanı sıra başka erken emeklilik fırsatları da bulunuyor. Ancak pek çok vatandaş bu fırsatlardan nasıl yararlanacağını bilmiyor. bu nedenle son zamanlarda arama motorlarında en çok aratılan konulardan biri "Nasıl Erken Emekli Olunur?" oldu. Peki; nasıl erken emekli olunur?
Erken Emeklilik Fırsatı Nedir? Kimler Erken emekli Olabilir?
Halk arasında "yıpranma" olarak bilinen, ilgili kanunca Fiili Hizmet Süresi Zammı olarak adlandırılan fırsat ile çalışan vatandaşlar, çalıştıkları gün bazında sürelerde çeşitli artırım ve işe giriş tarihlerini erkene alma işlemlerini yapabiliyor. Fiili Hizmet Süresi Zammı fırsatından yararlanan çalışanlar ise 12 ay çalışmış bir çalışanın işe giriş tarihi 3 ay öncesine çekiliyor ve çalışanın işe giriş tarihi 15 ay olarak kabul görülüyor. Ancak bu fırsattan her çalışan vatandaş faydalanamıyor. Kanun nezdinde yıpratıcı mesleklere dahil olan iş gruplarının faydalanabildiği iş grupları devlet tarafından listeleniyor. 45 farklı meslek için sunulan Fiili Hizmet Süresi Zammı fırsatından faydalanabilen kişiler için ise belirli şartlar aranıyor. Bir demir çelik fabrikasında çalışan işçi yıpranma hakkından faydalanabilirken, bu fabrikanın ya da tesisin muhasebe işlerini yürüten vatandaşlar ilgili fırsattan yararlanamıyor. Yıpranma payı olarak adlandırılan bu fırsattan yararlanabilecek kişilerin yıpratıcı iş olarak tanımlanan işlerden birinde çalışıyor olması gerekiyor. Peki; kimler erken emeklilik fırsatından yararlanabiliyor?
Kimler Erken emeklilik Fırsatından Yararlanabiliyor?
Erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyen pek çok vatandaş, kendi iş gruplarının erken emeklilik fırsatından yararlanabilecek iş gruplarına dahil olup olmadığını araştırıyor. Devlet tarafından yıpratıcı işler arasına dahil edilen iş grupları tam liste olarak gursesgazetesi.com'da!
İşte, yıpratıcı meslek grupları;
- Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar
- Cıva üretimi işleri
- Madencilik ve yeraltı işleri
- Asit üretimi yapan fabrika ve atölyeler
- Sahil Güvenlik Komutanlığı
- Radyoaktif işler,
- TRT'de haber hizmetinde çalışanlar
- Emniyet çalışanları
- Askerler
- Basın ve gazetecilik işleri
- Ceza infaz kurumlarında çalışanlar
- TBMM yasama organı üyeleri
- Kurşun ve arsenik işleri
- Su altında çalışmayı gerektiren işler
- Hastabakıcı hemşireler
- Cam fabrika ve atölyeleri
- Alüminyüm fabrikaları
- Hemşire
- Döküm fabrikaları
- Çimento fabrikaları
- İhtiyat pilotları
- Kok fabrikalarında çalışanlar
- Doktorlar
- Toplum sağlığı teknisyenleri
- Termik santraller
- Ebeler
- İtfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlar
- Diş hekimleri
- Eczacılar