Türkiye’de iş güvenliği iç problemler arasında en sıkıntılı konular arasında yer almaktadır. Ülkemizde her yıl yüzlerce kişi iş kazaları sonucunda hayatını kaybetmektedir. İnşaat ve maden işçileri iş güvenliği konusunda en çok problem yaşayan mesleklerdendir. Türkiye’de iş kazalarının artış göstermesiyle birlikte de yasal düzenlemeye gidildi ve iş güvenliği uzmanlığı mesleği ortaya çıktı. Son yıllarda ortaya çıkan yeni bir meslek grubu olan iş güvenliği uzmanlığıyla ilgili detaylar yer alacak.
Bakanlık tarafından yetkilendirilen mimar, mühendis veya herhangi bir teknik personel iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip ise bu mesleği icra edebilmektedir. Yeni doğan bu meslek grubunun öğrenilmesi ve kadro açılmasıyla birlikte şuanda binlerce kişi iş güvenliği uzmanlığı belgesi almak için çalışmalara başlamıştır.
İş Güvenliği Uzmanları Sınıflandırılması
İş güvenliği uzmanları üç farklı grupta mesleğini yapmaktadır. Meslekte güvenlik uzmanlarına verilen maaşlar da gruplara göre değişkenlik göstermektedir. A sınıfına giren uzmanlar en yüksek maaşla istihdam edilmektedir. B sınıfı, A sınıfı uzmanlara göre daha düşük maaşla çalışırken, C sınıfı iş güvenliği uzmanları ise en düşük maaşla çalışmaktadır. Güvenlik uzmanlarının hangi grupta yer alacağı ise, yaptıkları işin riskine göre belirlenmektedir. Yani daha tehlikeli bir bölgede görev yapmakta olan iş güvenliği uzmanı, A sınıfı personel kabul edilmektedir.
İş Güvenliği Uzmanları Ne Kadar Maaş Alır?
En riskli çalışma koşuluna sahip olan A sınıfı iş güvenliği uzmanları ortalama olarak 10-12 bin TL arasında maaş almaktadır. Uzmanlar hem kamuda hem de özel sektörde istihdam edilebilmektedir. Bu durumlarda riskin daha fazla olması halinde daha yüksek ücretler de verilebilmektedir. B sınıfı iş güvenliği uzmanı olan bir personel ise ortalama olarak 6-8 bin TL maaş almaktadır. En az riskli bölgede görevlendirilen bir iş güvenliği uzmanı ise 5 TL civarında bir ücretle çalışmaktadır. Ortalama fiyatlandırmalar bu şekilde olsa da, özel sektörde firmaların prosedürlerine bağlı olarak ücretler daha fazla veya daha az olabilmektedir.