Türkiye'de İnsansız Hava Aracı eğitimini tamamlayan Kazakistan Hava Kuvvetleri personelleri eğitimlerini tamamlayıp ülkelerine döndü. Türkiye'nin Kazakistan için ürettiği Anka İHA'ların önünde poz verdiler. Orta Asya'da en büyük İnsansız Hava Aracı üssü Kazakistan'da kurulacak. Böylelikle Türkiye kendi sınırları dışında ilk defa bir ülkede İHA üssü kurmuş olacak. Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti ile Ankara'ya resmi ziyarette bulunmuştu. Ziyaret sonrası basın açıklamalarında Orta Asya devletleri ile Türkiye'nin ortak tarihi ve kültürel bağı olduğuna vurgu yapıldı. Orta Asya ülkelerinin zengin yer altı madenlerinin Avrupa'ya güvenli ve düzgün şekilde transfer edilmesi gerektiğini vurgusu yapıldı. Kazakistan Türkiye'den güvenlik ve askeri konularda destek vermesini istemektedir. Ayrıyetten Kazakistan'da yer alan zengin yer altı kaynaklarını petrol ve doğal gaz gibi enerji ihracatında Avrupa'yı tercih etmektedirler. Avrupa'ya Hazar üzerinden transfer edilecek enerji kaynaklarının kara güzergahı Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hatları kullanılarak Türkiye'nin belirli boru hatları üzerinden Avrupa'ya taşınması istenilmektedir.
Kazakistan için Üretilen İHA'LAR
Türkiye'de İnsansız Hava Aracı Eğitimini tamamlayan Kazakistan Hava Kuvvetleri personeli, ülkeleri için üretilen Anka İnsansız Hava Aracı ile poz verdi. Türk yapımı Anka teslim edildiğinde, Kazakistan envanterinde bulunan en gelişmiş İnsansız Hava Aracı olacak. Türk devleti Kazakistan, Türkiye'den Anka İnsansız Hava Aracı satın aldı. TUSAŞ tarafından üretilen Anka, Kazakistan'ın bugüne kadar kullandığı en gelişmiş İnsansız Hava Aracı olacak. Anka'yı kullanacak Kazakistan Hava Kuvvetleri'ne mensup personellerin eğitimi tamamlandı.
Dünya'da ve NATO İçinde Bir İlk
Dünya'da ve NATO içinde, Rus ordusuna karşı kullanılan ilk ve tek Silahlı İnsansız Hava Aracı, Türk yapımı Bayraktar TB-2'dir. Rus ordusu ile karşı karşıya gelen ilk Silahlı İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB-2, ilk kez bir NATO üyesi tarafından üretilen insansız hava aracı Rusya'ya karşı kullandı. Diğer devletler Ukrayna'ya SİHA satmadı, Türkiye ise elindeki gücü paylaşmaktan çekinmedi. Türk savunma sanayi sektörü buna benzer ilkler ile yeteneklerini daha hızlı geliştiriyor. Yeni çözümler üretmek için gerekli bilgiler toplanıyor.