Dört bir yanı verimli topraklar ile örtülü olan Türkiye, özellikle tarımsal faaliyetleri ile dünya ülkelerine ilham olmaktadır. Her bölgesinde ayrı bir ürünün yetişmesini sağlayan verimli topraklar hem meyve hem de sebze üretimi açısından büyük fayda sağlamaktalardır. Bu kapsamda tarımsal ihracat girdisi oldukça yüksek olan ülkemiz, ürünlerin kalitesi ile de adından söz ettirmektedir.
Yaz aylarının tahminlerden çok daha kurak geçmiş olması ve bir de sonbahar aylarında da beklenildiği kadar yağış olmaması, ülkemizde ekili olan birçok ürünün tehlikeye girmesine sebep olmuştu. Çiftçileri ve bu sektörden ekmek yiyen diğer vatandaşları oldukça tedirgin eden bu durum, geçtiğimiz hafta yağan yağışlar ile birlikte tersine döndü ve üreticilere rahat bir nefes aldırdı.
Son yağışlar ile birlikte yüzleri güldüren bir haber de Trakya’dan geldi. Ülkemizin başlıca buğday üretim noktalarından olan Trakya, son yağışlar ile birlikte her şeyin yolunda gittiğini ifade etti.
EKİM KURAKLIĞI KORKUTMUŞTU!
Yaz ve sonbahar mevsimlerinin beklenenden çok daha sıcak ve kavurucu geçmesi, üreticileri büyük bir sıkıntıya düşürdü. Özellikle buğday ekimlerinde sıkıntı yaşayan üreticiler, ürünlerini kuru toprağa ekmek durumunda kalmışlardı. Özellikle ekim ayında beklenen yağışların yağmaması, üreticileri kara kara düşündürmüştü. Ancak yetkililerden gelen açıklamalar ile son yağışlar ile birlikte tohumların filizlendiği ve soğuk havalardan hemen önce ilk gelişimlerini tamamladıkları öğrenildi.
İŞİN UZMANINDAN RAHATLATAN AÇIKLAMA!
Buğday ekimine ve bu sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, ekim mesailerinin oldukça stresli geçtiğini ifade etti. Son yağışlar ile birlikte yüzlerin gülmeye başladığını ifade eden Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Kuraklık durumuna rağmen 15 Kasım tarihine kadar ekim yapmalarını söylemişti. Hem ardından da ay sonuna doğru yağışlar gelmeye başladı. Sonrasında da buğdaylar çimlendi ve nihayet tarlalar yeşermeye başladı."