Geçtiğimiz senelere oran ile yeni dönemde birçok ihtiyaca daha hızlı bir şekilde ulaşılabiliyor olması, bir nevi israfın da önünü açmış oldu. Hemen hemen her alanda hızla tüketime giden vatandaşlar, özellikle mutfakta da bilinçsizce tüketim çılgınlığını başlattı. Bir süredir bu konuya yönelik çalışmalar yapan ve eğitim seminerleri düzenleyen şefler ve diğer uzmanlar, mutfakta sıfır atık ile birçok faydanın ön plana çıkarılabileceğine dikkat çekti.
Yemek hazırlarken bilinçsizce atılan bazı adımların aslında büyük bir israf sirkülasyonunu beraberinde getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, bunun önüne geçilmesinin doğaya ve bütçeye sağladığı katkıların yanı sıra kişisel sağlığın korunması üzerinde de olumlu etkilerinin olacağını ifade etti. Özellikle yemek yaparken sebzelerin veya meyvelerin atılan kabuklarına dikkat çeken uzmanlar, “çöp” olarak değerlendirilen kabukların aslında şifa deposu olduğunu belirtti.
Bir süredir mutfak kapsamında yürütülen sıfır atık projelerine ilişkin çalışmalar sıklık ile gündemde yer almaya devam ederken yeni bir sıfır atık tarifi daha duyuruldu. Hem israfın önüne geçen hem de her kesimden vatandaşa hitap eden yeni tarif, sosyal medyada adeta viral oldu.
SOĞAN KABUKLARINI ATMAYIN!
Hem yüksek hem de dar gelirli vatandaşların hemen hemen her menüsünde baş role sahip olan soğan, uzmanların mutfakta sıfır atık projelerine konu oldu. Soğan kabuklarının herkes tarafından “çöp” olarak değerlendirildiğini ancak bunun yanlış bir yaklaşım olduğunu belirten uzmanlar, kabukların oldukça faydalı olduğunu ifade etti.
Soğan kabuğunda E, A ve C vitaminlerinin bulunduğunu ayrıca lif ve flavanoid içeriklerinin üst seviyede olduğunu belirten uzmanlar, kabukların toz haline getirilerek yemeklerde kullanılabileceğini ifade etti.
SOĞAN KABUKLARI NASIL TOZ HALİNE GETİRİLİR?
5- 6 adet soğanın kabuğu iyice yıkanıp temizlenir ve kurulanır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve kabuklar fırının turbo ayarında 15 dakika boyunca kurutulur. Kuruyan kabuklar bir blender yardımı ile toz haline getirilir. Soğan kabuğu tozu yemeklerde baharat olarak kullanılabilir.