Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan ek zam ile ilgili tarih vererek konuştu. Bakan Bilgin yapılacak zammın miktarı ve tarihi ile ilgili de konuştu. Vedat Bilgin'in açıklamaları dikkat çekti ve kısa süre içerisinde gündeme oturdu.
Bugün kamu çalışanları ile kamu emeklisi vatandaşları ilgilendiren açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin 3600 ek gösterge ve ek Temmuz zamlarına değindi. Bakan Bilgin'in yaptığı açıklamalar gündemin merkezine oturdu. 3600 ek gösterge ile ilgili konuşan Bilgin; "Temmuz'da yapacağımız düzenlemelerle birlikte bu rakamlar kamu çalışanlarımıza nefes aldıracak" ifadelerini kullandı. Uzun bir süredir beklenen asgari ücrete Temmuz zammı ile ilgili bugün Green Pak Otel'de Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu kuruluş yıl dönümü etkinliğinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamasından satır başları şu şekilde;
"Ne gerçekleşirse gerçekleşsin enflasyonun üzerinde, kamu çalışanlarımızı koruyan bir oranda sosyal bir koruma ilave zammı yapacağız"
"3600 ek gösterge meselesini yakından takip ediyorsunuz. Başlangıçta 4 gruba verilen bir meseleyi biz bütün çalışanlara yaydık. 5.3 milyon kamu çalışanı ek gösterge düzenlemesiyle yeni haklara sahip oldu. Temmuz'da yapacağımız düzenlemelerle birlikte bu rakamlar kamu çalışanlarımıza nefes aldıracak"
"Emekli işçilerimizi de koruyacağız. Çalışan işçilerimizi de korumak bizim görevimizdir. İşçi sendikaları, işveren sendikalarıyla görüştüm, çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki hafta başında ya da ortasında bunu da kamuoyuyla paylaşacağım. Türk devleti söz verdi, onları enflasyona ezdirmeyecek.
Yıl sonuna kadar 50 bin yeni istihdam olacak, yüksek öğrenimli gençlerden oluşacak. Üretimi, istihdamı ve çalışanların emeğini koruyan sosyal politikaları uygulamakla görevliyiz. Asgari ücretle ilgili düzenleme, diğer düzenlemeler, demokratik toplumda emekçinin hukukunu korumak.
Kamuda sendikalaşma oranı çok yüksek. Özel sektörde ciddi bir sorun var. 15 milyon emekçi işçi olarak çalışıyor. Bunların 1.5 milyona yakını örgütlü, bunu değiştirmek mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin işverenleri sendikalara karşı tavır almasınlar. Sosyal uzlaşma sağlamadan bu üretimi devam ettiremeyiz. Türkiye'nin sanayi üretiminde yaptığı başarı, performans, ihracat rakamlarını daha ileriye taşımak istiyorsak emekçilere saygı duyulması lazım. Saygı duyan işverenlerimiz var. Hepsine sesleniyorum, işçilerin karşısında durmayın."