Bir süredir yüksek düzeylerde seyreden enflasyon sebebi ile dara düşen tüketiciler için kamu kurumlarından önemli proje kararları gelirken Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da üreticilerin yüzlerini sevindiren yeni bir destek haberi geldi. Geçtiğimiz aylarda Bakan Kirişçi tarafından yapılmış olan açıklamalarda mazot ve gübre desteklerine artışa gidildiği ve ödeme sürelerinin öne çekildiği müjdelenmişken dün de tarım yatırımları konusunda bir düzenleme yapıldığı bilgisi kaydedildi.
Üreticilerin yüzlerini güldüren ve bütçelerini bir nebze olsun koruma altına alınan kararlardan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan işletmecileri ve tüketicileri yakından ilgilendiren önemli bir açıklama daha geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği’ni Resmi Gazete’de yayınladı.
TEBLİĞİN İÇERİĞİ BELLİ OLDU!
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanmış olan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, Resmi Gazete’nin yeni sayısında yayınlandı. Tebliğ ile birlikte alınan yürürlüğe giren kararlar şu şekilde sıralandı:
- Kefir ürününün tanımı revize edildi.
- Süzme yoğurdun tanımı yapıldı ve ürüne ilişki kriterler eklendi.
- Isıl işlem görmüş olan fermente süt ürünleri için yeni hükümler eklendi ve ilgili ürünlere ait kriterler yeniden düzenlendi.
- Ayranda ki tuz oranı yüzde 1’den yüzde 0,8’e düşürüldü.
- Ürünlerde bulunan starter kültürlere ek olarak eklenebilecek olan yan kültürlere ilişkin bilgilerin etikette yer alması zorunlu kılındı.
- Laktaz harici enzim kullanımı yasaklandı.
- Birden fazla hayvan cinsine ait süt kullanılmış olan ürünlerin etiketlerinde ilgili hayvanların türlerine ilişkin bilgilerin etikette bulunması zorunlu kılındı.
- Süt ve süt ürünlerinde aroma verici içeriklerin kullanılması yasaklandı.
İŞLETMECİLERE UYARI!
Süt ve süt ürünlerinin etiketlerinde yer alan “ev”, “köy, “geleneksel çiftlik” ve “%100” ifadelerinin bundan böyle yer almamasına karar verildi. Hali hazırda bu ibarelerden herhangi birine sahip olan ürünlerin satışını yapan işletmecilere ise tebliğe uyum sağlayabilmeleri ve gerekli düzenlemeleri yapabilmeleri için 31 Aralık 2023 tarihine kadar süre verildi.