TÜİK, Mayıs ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Açıklanan oranların ardından sonuçları görenler şok oldu. Son dönemlerde durmaksızın artış gösteren enflasyon, Türk Lirası'nın ürün, mal ve hizmetler karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Son zamanlarda neredeyse her türlü ürün, mal ve hizmete zam gelmesi vatandaşlardan tepki çekmişti. Bugün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranları ise rekor rakamlar ile görenleri şaşkına çevirdi. TÜİK verilerinin açıklanmasından hemen sonra vatandaşlar gerek sosyal medya platformlarında gerekse arama motorlarında TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranları ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Gıda ve alkolsüz içecekler isimli ana harcama grubunda yaşanmış olan yüzde 91,63'lük artış ise vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konulardan oldu. Konuya ilişkin detaylar ve satır başları haberin devamında, Gürses Gazetesi'nde.
Gıda ve Alkolsüz İçecek Fiyatları Yüzde 91,63 Arttı!
Geçtiğimiz Mayıs ayı için hesaplanmış olan enflasyon değerleri bugün vatandaşlarla paylaşıldı. TÜİK tarafından bugün öğleden önce açıklanan veriler vatandaşların ilgisini çekti. Mayıs ayı enflasyon değerleri arasında bazı rakamlar rekor kırarken bazıları ise uzun süre sonra bu kadar yükselebildi.
TÜFE ana harcama gruplarına göre yüzdelik bağlamda yıllık değişim oranları şu şekilde;
Bu listede verilen değerler bir önceki yılın aynı ayı yani Mayıs 2021 tarihi baz alınarak hesaplanmıştır.
- Gıda ve alkolsüz içecekler: yüzde 91,63
- Alkollü içecekler ve tütün: yüzde 66,62
- Giyim ve ayakkabı: yüzde 29,80
- Konut: yüzde 63,51
- Ev eşyası: yüzde 82,08
- Sağlık: yüzde 37,74
- Ulaştırma: yüzde 107,62
- Haberleşme: yüzde 19,81
- Eğlence ve kültür: yüzde 54,12
- Eğitim: yüzde 27,48
- Lokanta ve oteller: yüzde 76,83
- Çeşitli mal ve hizmetler: yüzde 60,96
Açıklanan değerlerin ardından vatandaşların ilgisini en çok çeken oranlardan biri gıda ve alkolsüz içecekler ana başlığının artış oranı oldu. İlgili kategorinin bir yıl içerisinde yüzde 91,63'lük bir değerde artış göstermesi ile birlikte vatandaşlar sosyal medya platformlarında konuya ilişkin görüşlerini belirtti.
Kimileri bu tür problemlerin şu an dünya çapında yaşandığını ve normal olduğunu savunurken, kimileri ise bu tutarların gerçek olmaması gerektiğini ve Türkiye'nin yüzde 100 fakirleştiğini öne sürdü.