Türkiye, aylardır yaşadığı tahıl krizi sebebiyle Ukrayna limanlarında bulunan önceden yerleştirilmiş mayınların temizliği ve askeri açıdan güvenlik konularında Rusya ile anlaşma sağlamak üzere Moskova'da askeri heyetler bir araya geldi.
Ukrayna ve Rusya'ya hatta diğer tüm ülkelerin ve şirketlerin gemileri şuan da Ukrayna açıklarından Karadeniz'e açılamaz vaziyette aylardır limanlarda beklemektedir. Ukrayna, savaş öncesi tahminler üzerine limanlarına Rus gemilerine karşı korunmak amacıyla önceden yüksek hasarlı denizaltı ve savaş gemilerine karşı mayınları Ukrayna karasuları dahilinde liman şehirlerinin kıyılarına döşedi. Mayınların kontrolü elinden çıkan Ukrayna askerleri yaptıkları açıklama sonrası, özellikle ihracat amacıyla kullanılan lojistik gemilerini tehlikeye atmamak için ticaret ve savaş gemileri Karadeniz açıklarına gidemez vaziyette aylardır limanlarda beklemek zorunda kalmaktadır. Türkiye'yi ciddi manada derinden etkileyen bu durum karşısında artık net çözüm sağlamak amacıyla Türk heyeti Moskova'ya giderek mevkidaşları ile ortak toplantı düzenledi. Askeri heyetler arasında alınan kararlar hakkında net resmi açıklama gelmese bile iddialar üzerine anlaşma konularının neler olduğuna dair detaylı iddialar oluştu. Türkiye ve Rusya'ya ait mayın tarama ve temizleme deniz araçları ortaklığında Karadeniz'e yayılan kontrolden çıkmış binlerce mayınları kıyıdaş ülkeler ile beraber ortaklaşa temizleme konusunda anlaşma sağlandığı biliniyor.
Türk ve Rus askeri heyetleri, Moskova'da Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı ve Türk gemilerinin güvenli çıkışı ile ilgili görüştü. Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Moskova'da Milli Savunma Bakanlığı ile Rusya Savunma Bakanlığı heyetleri arasında müzakereler yapıldığı belirtildi. Açıklamada, Taraflar Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı ve Türk ticari gemilerinin güvenli çıkışının yanı sıra Karadeniz'de güvenli seyrüseferin sağlanmasına yönelik yaklaşımları ele aldı.
Türk ve Rus heyetlerinin, Türk kuru yük gemisi Azov Concord da dahil olmak üzere, Mariupol limanından çıkışların sağlanmasını mümkün kılan ikili formatta etkileşimin önemini vurgulandı. İstişarelere devam etmek için her iki tarafın anlaşmaya vardığı aktarıldı.