Kolin eksikliği nedir? Kolin eksikliği yumurta ile giderilir mi?

Doktorlar tarafından her fırsatta tüketilmesi için teşvik edilen yumurta konusunda yanlış bilgiler dolaşmaya devam ederken sizler için yumurta bulunan kolin miktarını ve yararlarını derledik. Kolin eksikliği nedir? Kolin eksikliğine ne iyi gelir? İşte detaylar.

Sosyal medya mecralarında yalan dolan bilgiler yumurta sarısı hakkında çeşitli yalan bilgiler dolaşmaya devam ediyor. Özellikle yenidoğan bebeklerinin yumurta sarısı ile beslenmesi konusunda pediatristler sıklıkla uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

1862 senesine gelindiğinde insanoğlu insan sağlığı için çok önemli bir besin maddesi ile tanıştı. TIP bilimi tarafından da 1998 senesinde bu durum tescillendi.

Bir bebeğin anne kanında düzgün bir şekilde gelişebilmesi için her sabah bir tane yumurta yemesi elzemdir. Beyin gelişimi ve görme yetisinin düzgün çalışabilmesi açısından da yumurta sarısı oldukça önemli bir gıdadır ve uzmanlar tarafından önemle tavsiye edilir. Hamilelikte özellikle annenin yumurta ile beslenmesi bebeğin ileri ki zamanlarda hafızasının çok kuvvetli olmasına neden olacaktır.

Aynı zamanda gebelik döneminde alınan yumurta besini erken doğum ve düşük riskleri önemli ölçüde azaltmaktadır. Bebeklerin sinir sistemi sağlığı gelişimine de çok büyük katkılar yapar yumurta sarısı.

Karaciğer de fazlası yağa dönüşen besin kana dolaşması lazım işte bu durumda kolinler devreye girer. Kolinlerin az olması nedeniyle yağ taşınmaz ve karaciğer yağlanması meydana gelir.

Bir adet haşlanmış yumurtada 113-147 mg kolin bulunur ve bu günlük ihtiyacın % 25’i kadardır. Çayırlık alanda beslenen dana ciğerinde ise kolin oranı 430 mg'dır. Beyaz ette ise balıkta bulunan kolin oranı en çok deniz somonunda bulunur. Gezen tavu etinde ise kolin miktarı yüksektir. Yemesi her ne kadar lezzetli olmasa da brokoli, kanıbahar ve kuşkaonmazda kolin bulunmaktadır.

Haberleri