Bilim Kurulu üyesinden korkutan açıklama: “Grip deyip geçmeyin, öldürebilir!”

Son günlerde artan grip vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi, vatandaşları tedirgin eden ifadeler kullandı. İşte “ölümcül” vurgulu açıklamanın detayları…

Havaların giderek soğumaya başladığı şu günlerde uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı. Ölümcül etkisi azalan ancak halen Omicron varyantı ile aramızda bulunan koronavirüs kadar diğer enfeksiyonların da oldukça arttığına dikkat çeken uzmanlar, özellikle çocuk yoğun bakımlarının dolup taştığına işaret etti.

Hali hazırda varlığını koruyan koronavirüse ilişkin tedirginlikler devam ederken influenza ve RSV virüslerinin de ortaya çıkması, sağlık kurum ve kuruluşlarının önlerinde kuyrukların oluşmasına sebep oldu. Bu durumun kış mevsimi kendisini tam olarak hissettirdiğinde daha da ciddi tablolara sahip olacağını ifade eden uzmanlar, maske kullanımına dikkat çekti.

Şu son dönemin enfeksiyonel rahatsızlıklarına ilişin önemli açıklamalarda bulunan isimlerden birisi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görevli Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, domuz gribine dikkat çekerek vatandaşları tedirgin eden ifadeler kullandı.

“AYIRT ETMEK ZOR!”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarının gelmesi ile birlikte halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen influenza A vakalarında artış yaşandığını ifade etti. Şener, Covid- 19 ve domuz gribi rahatsızlıklarının semptom bakımından çok da farklı olmadığını bu neden ile iki rahatsızlığı yalnızca semptomlara bakara ayrıt etmenin pek de mümkün olmadığını ifade etti.

“ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR!”

Şener, semptomları birbirlerine oldukça benzeyen Covid- 19 ve influenza A’ya ilişkin açıklamalarına devam ederken bu iki rahatsızlığı birbirinden ayırabilmenin tek yolunun laboratuvar testleri olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Boğazdan alınacak olan bir örnek ile iki rahatsızlığı birbirinden ayırt etmek mümkün. Gribal enfeksiyonlarda kullanılan antiviral ajan ile koronavirüste kullanılan antiviral ajan birbirlerinden farklı. Bu farklılık sebebi ile Covid- 19 ile domuz gribinin birbirinden ayrılması oldukça önemli. Erken evrede yakalamayı başardığımız zaman antiviral tedavi ile virüsün alt solunum yollarına ilerlemesini engelleyebiliyoruz. ‘Grip’ deyip geçmemek gerekiyor. En az Covid- 19 kadar bulaşıcı ve öldürücü seyreden tablolar söz konusu olabilir.”

Sağlık Haberleri