Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatlarımıza giren ve bugün her yaşam alanının en büyük ihtiyacı olarak gösterilen ürünler arasında gösterilen buzdolapları, gıdaların ömrünü uzatmak ile birlikte bakteri oluşumuna da engellemektedir. Sağlıklı bir yaşamın yanı sıra aile ekonomisine de oldukça büyük bir katkısı olan buzdolapları hem üst kısımları hem de dondurucu kısımları ile çoğu zaman hayat kurtarmaktadır.
Meyve ve sebzeleri mevsimlerinde tüketmenin yanı sıra mevsimleri olmadığı zaman da sevdikleri gıdalara ulaşmak isteyen vatandaşlar, sıklık ile buzdolaplarının dondurucu kısmında stok yapmaktalardır. Ek olarak et, balık, tavuk gibi gıdaların da ömürlerini uzatmak için kullanan bu bölmeler, oldukça pratiktir. Ancak bu konuda tüketicileri uyaran uzmanlar, kaş yapmak isterken gözünüzden olmamanınız adına dondurucudan çıkarılan gıdaların nasıl tüketilmesi gerektiğini vurgu yapmışlardır.
TEZGAH VE SICAK SUDAN KAÇININ!
Dondurucuya atılarak saklanan et, balık, tavuk, meyve ve sebzeler aile ekonomisine büyük bir katkı sağlamaktadır. Gıdaların uzun süre boyunca bozulmadan saklanabilmelerini sağlayan buzdolapları, her yaşam alanının olmazsa olmaz ürünlerinden birisidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir nokta bulunmaktadır.
Uzmanlar, bir sonraki günün yemeğini daha hızlı hazırlayabilmek adına geceden veya aynı günün sabahından tezgaha koyulan ve çözünmesi beklenen gıdaların, zehirlenmeye sebebiyet verebileceğine dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Dondurulmuş her türlü gıdanın azami 4 derecelik ortamda çözünmeye bırakılması gerektiğini belirten uzmanlar, aksi takdirde gıda üzerinde hızlı bir şekilde bakteri üreyeceğini ifade etti. Aynı uyarıyı donuk gıdaları sıcak su ile çözdürmeye çalışan tüketicilere de yapan uzmanlar, daha uzun sürse de donuk gıdaların mutlaka buzdolabının içerisinde bekletilmesi gerektiğine dikkat çekti.
DONUK GIDALAR NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Donuk gıdaları hiç çözdürmeden direkt olarak düdüklü tencereye atılabileceğini belirten uzmanlar, illa ki bir çözdürme gereksinimi varsa gıdanın su almayacak şekilde soğuk su dolu bir kap içerisinde bırakılmasının ve suyun 30 dakikada bir değiştirilmesinin de güvenli yöntemler arasında yer aldığını belirtti.