Göbek fıtığını anlamak için kişilerin bazı belirtileri görmesi gereklidir. Bazı belirtilerin görülmesinin ardından ortopedi doktoruna gidilerek muayene olunmalıdır. Resmî göbek fıtığı teşhisini yalnızca ve yalnızca uzman ortopedi doktorları koyabilmektedir.
Hekimler, bu fıtığın varlığını araştırmak adına sıklık ile fiziksel muayeneye başvururlar. Yapılan fiziksel muayene sonucunda göbek fıtığı çok kolay bir şekilde tespit edilebilir. Aynı zamanda fıtığın sıkıştığı vb. gibi bazı durumlar da kontrol edilebilir. Fıtık sıkışmalarının olduğu durumlar kan dolaşımını durdurarak çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle de hemen teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gereklidir. Bu duruma boğulmuş göbek fıtığı denmektedir. Hastanın tıbbi geçmişinin de alınması son derece önemlidir. Bu nedenle kişilerin yaşadığı tüm rahatsızlıkları doktora bildirmesi, teşhis konulması sırasında doktorun işini rahatlatacaktır.
Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Göbek fıtığı belirtileri genel olarak şunlardır:
- Bebeklerde görülen göbek fıtığı ile yetişkinlerde görülen göbek fıtığı farklıdır. Bebeklerde görülen göbek fıtığının en büyük belirtileri bebek ağladığı zaman göbek deliğinin dışa doğru çıkmasıdır.
- Yetişkin kişilerde görülen göbek fıtığı ise daha farklı şekilde kendini belli edebilir. En yaygın belirtiler arasında kişinin yürümesinin ve günlük aktiviteleri yapmasının zorlaşması yer almaktadır.
- Göbek deliği kısmında dışarıdan bakıldığı zaman gözle görülebilecek kadar bir şişlik söz konusudur.
- Fıtığın göbeğin içinde yer alabilecek bir alana sahip olması durumunda kişinin göbek kısmı şiş görünmez.
- Eğer fıtık çok küçükse bazen bağırsaklara ilerleyerek kişilerde ciddi ağrılar oluşturabilir. Hatta bu durum fıtık boğulması denilen ve ölümle sonuçlanabilen bir tablo ortaya çıkartabilir.
- Diğer fıtık türleri ile karşılaştırıldığı zaman çok fazla boğulma riski taşır. Bu sebepten dolayı da yetişkinlik döneminde meydana gelen fıtıklar küçük olsa da mutlaka alınmalıdır.
Göbek Fıtığı Neden Olur?
Göbek fıtığının nedenleri çevresel ve kalıtsal olabilir. Bebeklerde görülen göbek fıtığının prematüre olmak ve düşük doğum ağırlığı ile bir ilişkisi vardır. Erken doğum ve düşük ağırlıkları ile doğan bebeklerde bu rahatsızlığın görülme ihtimali daha fazladır.
Yetişkin kişilerde ise göbek fıtığının bir numaralı nedeni karın bölgesine gereğinden fazla anî ağırlık bindirilmesidir. Bunun dışında çok kilolu olmak ya da karın cerrahisi geçirmiş olmak da bu rahatsızlığa sebep olur.