Soğuk kış aylarında sıklıkla kadınlarda meydana gelen can sıkıcı hastalıklardan bir tanesi saç nezlesidir. Duş veya saç yıkama sonrası saçlar iyi kurutulmamış ise, soğuk kış aylarında hissedilen soğukluk daha yüksek olmaktadır. Bu ve bunun gibi durumlarda özellikle de kadınlarda saç nezlesi hastalığının görülme ihtimali bir hayli yükseliyor. Tedavi uygulanmaması halinde saç tellerinin hasar görmesine ve hatta büyük oranda saç kayıplarına sebebiyet veren bu hastalığa karşı önlem alınmalıdır. Bu süreçte saç bakımları kritik bir rol üstlenmektedir.
Saç Toplarken Yapılan Yanlışlıklar da Etkili
Kadınlarda daha sık gözlemlenen bu hastalığın saçların yeterli kurutulmamasının yanı sıra, doğru toplanmaması sebebiyle de görülebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, saçını büyük sıklıkla yukarıda toplayanların, saçlarını kurutamayanların, çok sıkı toplayanların ve saçın kök bakımı yetersiz olanların risk taşıdığını bildiriyor.
Saç Nezlesi Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
Saç nezlesi en belirgin reaksiyonlarla ortaya çıkan hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalığa yakalanmış olan kişilerde rahatsız edici birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bunlar;
Saç dibinde acı ve yanma hissedilmesi, saç derisinin kaşınması, köklerde olağandışı bir acıma yaşayanların saç nezlesi olabilmesi kuvvetle muhtemeldir. Köklerin hiç veya olması gerektiği kadar beslenmemesi durumunda, büyük kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu hastalığa yakalandığını fark eden kişiler kısa süre içerisinde önlem almalıdır.
Saç Nezlesi Tedavisi İçin Ne Yapılmalıdır?
Saç nezlesinin tedavi edilebilmesi için öncelikle hastalığa yakalandığını düşünen kişinin uzman bir hekimden yardım alması gerekmektedir. Problemin tam ve doğru bir şekilde öğrenilmesi halinde uygulanacak tedaviden alınacak yanıt da bir o kadar hızlı olacaktır. Hastalığın seviyesiyle ilgili uzmanlar semptomların iyileştirilebilmesi için birtakım tedavileri harekete geçirecektir.
Bütün hastalıklarda olduğu gibi saç nezlesinde de sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Saçlarını uzatan kadınların, sağlıklı uzama için bakım ürünleri tercih etmelidir. Her türlü stres ve stres yaratabilecek ortamlardan uzak durulması gerekmektedir. Çünkü bu tarz hastalıkların ilk ve en önemli etmeninin psikoloji olduğunu söylemek gerekiyor.
Karbonhidrattan çok protein ağırlıklı gıdalar tüketilmelidir ve bu süreçte gerekirse uzman hekimden beslenme yardımı alabilirsiniz. Saçlarınızı uzunca bir süre toplu tutmanız da saç tellerinin sıkışmasına ve saç nezlesine sebep olacaktır. Duş sonrasında saçlarınızı tepeden tınağa en iyi şekilde kurutmanız gerekmektedir. Çünkü soğuk hava hastalığa yakalanma ihtimalinizi artıracaktır.
Uzmanlara göre, hormonal değişiklikler göz önünde bulundurulmalı ve buna göre diyet yapılmalıdır. Saç bakım ürünleri seçerken özenli ve dikkatli olunmalı ve en doğal ürünler tercih edilmelidir. Duş sonrasında en az 4 saat dışarı çıkılmamalı ve saçların doğru bir şekilde taranması gerekiyor. Saç derisine yapılacak masajlar kan dolaşımını hızlandıracağından, hastalığın meydana gelmesini önlemede önemli bir faktör olabilmektedir.