2019 yılının son günlerine doğru Çin’de ortaya çıkan ve Wuhan şehrinde bir yarasa türünden insana bulaştığı tahmin edilen koronavirüs, kısa süre içerisinde yayılım göstermiş ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “pandemi” olarak nitelendirilmişti. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan ve kat be kat fazlasının da çeşitli semptomlar sebebi ile yataklara düşmesine yol açan koronavirüs, bilim insanlarının hummalı çalışmaları sonucunda keşfedilen aşılar sayesinde etkisini hemen hemen yitirdi.
Aşıların keşfi ve diğer önlemlere sadık kalınması sayesinde öldürücülük etkisini nerede ise kaybeden ancak bulaş hızı yüksek olan Omicron varyantı ile halen aramızda bulunan koronavirüs, bu sefer Çin’den gelen başka bir virüs haberinin gölgesinde kaldı. Bilim insanları, yaptıkları çalışmalar sonucunda Çin’in farklı bir eyaletinde koronavirüs ile aynı aileye ait başka bir virüs türüne denk gelindiğini ifade etti.
YENİ VİRÜS DUYURULDU!
Son haftalarda koronavirüse karşı tekrar sert önlemler almaya başlayan Çin hükümeti, yabancı basında da büyük yankı oluşturdu. Vatandaşlar koronavirüs salgının tekrar dünyayı ele alacağına dair endişelenmeye başlarken bir virüs haberi daha geldi.
Çin’in güneyinde bulunan yarasalarda gizlendiği düşünülen yeni bir virüs keşfeden ve ilgili virüsün koronavirüsün de dahil olduğu SARS- CoV- 2 ailesine ait olduğunu düşünen bilim insanları, Yunnan eyaletinde görülen bu virüse BtSY2 ismini verdi.
Keşfedilen yeni virüs türünün öldürücülük oranının yüksek olduğunu belirten Yat- Sen Üniversitesi araştırmacıları, söz konusu virüsün insanlara veya çiftlik hayvanlara bulaşabileceğini belirtti. Üniversite tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları BioRxiv isimli sitede ön baskı şeklinde yayınlandı.
UZMANLAR AÇIKLADI!
BtSY2 isimli virüse ilişkin açıklamalarda bulunan uzmanlar, şu ifadeleri kullandı: “Hem SARS- CoV hem de SARS- CoV- 2 ile yakın ilişkili insanlar veya çiftlik hayvanları için bulaşıcı olması muhtemel olan yeni beş virüs türü belirledik. Virüsler arasında en endişe verici olan BtSY2 isimli virüs oldu. Yürütmüş olduğumuz çalışma yarasa virüslerinin cinsler arası bulaşmasının ve bu hayvanların virüs oluşumu üzerinde sahip oldukları etkileri vurgulamaktadır.”