Koronavirüs salgının hayatımıza girmesi ile birlikte kişisel sağlığın korunması ve buna bağlı olarak da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi adına birçok bilimsel çalışma ortaya kondu. Aşıların koruyuculuğu göz ardı edilmese de kişilerin kendi hayatları adına atacakları birtakım adımlar ile virüse karşı daha dirençli olabilecekleri ve buna bağlı olarak diğer hastalıkların da önünü alabilecekleri bilgileri kaydedildi.
Çağımızın korkulu rüyası haline gelmiş olan koronavirüs salgını adına birçok farklı çalışma yürütülmeye devam edilirken bilim insanlarından farklı bir rahatsızlığa karşı önemli uyarılar geldi. Her yaştan ve her cinsiyetten vatandaşta görülebilen ancak geç fark ediliyor olması sebebi ile oldukça ciddi sonuçları sebebiyet verebilen kolesterol rahatsızlığı, bilim insanlarının birincil gündemini oluşturdu.
Senelerdir uyku ve beslenme düzeninin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da kişisel sağlığın korunması üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu savunan bilim insanları, yürütmüş oldukları bazı çalışmalar ile bu tezlerini resmen doğruladı. Son dönemlerde gıdaların değişen içeriklerinin, stresli iş/ eğitim hayatı ve diğer faktörlerin de etkisi ile kişisel sağlığı tehdit ettiğini belirten uzmanlar, bu yanlış alışkanlıkların ve yoğun temponun yüksek kolesterole sebep olabileceğine dikkat çekti.
KOLESTEROL BELİRTİLERİNE KARŞI UYARDILAR!
Vücutta sinsice ilerleyen ve geç fark edilmesi sebebi ile daha büyük rahatsızlıkların da önünü açan yüksek kolesterol, bilim insanları tarafından ele alındı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bazı klinikler, vatandaşları uyardı.
Bacak rahatsızlıklarının, bacaklara giren ani ağrıların ve krampların yüksek kolesterolün belirtileri arasında olduğunu belirten Cleveland Clinic, bu semptomların göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Mayo Clinic ise ağrı durumunun çoğunluk ile tempolu yürüyüşün ardından ortaya çıktığını ve uyarıcı olduğunu belirtti.
YÜKSEK KOLESTEROL NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Kolesterol artışının beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğunu savunan bilim insanları, lif tüketiminin arttırılmasının kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğunu belirtti. Ayrıca alkol ve sigara tüketiminin de bırakılması gerektiğini belirten uzmanlar, gece saatlerinde 6 saatten fazla uyunması gerektiğini ve gündelik hayatta egzersize yer verilmesi gerektiğini ifade etti.