Bir ay boyunca tutulan oruçtan sonra sağlıklı bir şekilde eski düzene dönebilmek için dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta bulunmaktadır. Uzmanlar da bu konu hakkında pek çok uyarıda bulunmaktadır. Her sene her ne kadar Ramazan Ayı'nda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler varsa, Ramazan Ayı'nın bitişi ile birlikte özellikle bayramda da beslenmeye ve sağlığa dikkat edilmelidir. Bu konuda her ne kadar geçmiş zamanda uyarılar yapılsa da bu sene de uzmanlar hatırlatma amacıyla pek çok uyarıda bulunmuştur. Peki Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenilmelidir?
Ramazan Bayramı'nda Nelere Dikkat Edilmeli?
1. Hafif Yiyecekler Tüketilmeli
Ramazan Ayı'ndan sonra ilk önemli öğün kesinlikle kahvaltıdır. Kahvaltıda uzun bir oruç sürecinden sonra ağır yiyecekler tüketmek son derece sakıncalı görülmektedir. Diğer günlerde de kahvaltı en önemli öğün görülürken, Ramazan Bayramı'ndan sonra yapılan kahvaltı ekstra önem arz etmektedir. Örneğin; kızartma, kavurma gibi yiyecekler kesinlikle tercih edilmemelidir. Bunun yerine daha çok sebze ve meyve ağırlıklı besinler tüketilmelidir.
Kahvaltıların vazgeçilmezi olan yumurta, ekmek gibi besinleri tüketirken de dikkatli olunmalıdır. Yumurtalar pişirilecekse yağsız ve tuzsuz olmalıdır. Uzmanlar bu dönemde en iyi tüketimin de haşlama olduğunu dile getirmektedir. Ekmekler de mutlaka tam buğday tercih edilmelidir.
2. Sık ve Az Beslenme Tercih Edilmeli
Oruç tutulduğu süreç boyunca uzun süre açlık söz konusudur. Bu sebeple Ramazan Bayramı'nın geldiği andan itibaren az öğünler yaparak çok besin tüketmek sağlık açısından son derece tehlikelidir. Ağır beslenilen ve sık sık besin tüketilmeyen süreçlerde kişilerde; kan şekeri, reflü, gastrit gibi hastalıklara yol açtığı bilinmektedir. Bu hastalıklar dışında bu düzensiz beslenmenin gelecek süreçte daha pek çok hastalığa yol açtığı düşünülmektedir.
3. Tatlılara Dikkat Edilmeli
Ramazan Bayramı'nın vazgeçilmezi olan tatlılar lezzet olarak çok güzel olurken, sağlık açısından vücutların kabusu haline gelebilmektedir. Ağır ve şerbetli tatlılar vücuda ciddi zararlar verebilmektedir. Bu sebeple bu dönemde yağlı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesi uzmanlar tarafından şiddetle önerilmektedir. Sağlıklı bir Bayram geçirebilmek için beslenmenin birinci kural olduğu uzmanlar tarafından düşünülmektedir.