Okurken aynı zamanda çalışmayı düşünen öğrencilerin aklındaki en büyük soru işaretlerinden birisi de burs konusuydu. Hem devletten burs alan hem de sigortalı bir işte çalışmak isteyen öğrenciler için burslarının akıbeti belli oldu. Peki hem burs alıp hem sigortalı olunabilir mi? Sigortalı işte çalışmak bursun kesilmesine neden olur mu?
Öğrenciler tarafından oldukça merak edilen burs ve sigorta çatışması açıklandı. Üniversite de devlet tarafından burs alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışmalarının burslarının kesilip kesilmeyeceğine dair olan soru işaretleri belirlendi.
Sigortalı Olmak Bursun Kesilmesine Neden Olur mu?
Üniversite de okurken devlet bursu ya da kredisi desteği alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışma izinleri olup olmadığı, sigortalı bir işin bursun ya da kredinin kesilmesine neden olup olmayacağı oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor.
"Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te konuyla ilgili olarak yapılan güncellemeler doğrultusunda öğrenciler belli bir limitte sigortalı işte çalışabilmektedirler. Bu limit ise asgari ücrettir. Asgari ücret boyutunda sigortalı bir işte çalışmak bursun ya da kredinin kesilmesine neden olmaz.
KYK Bursu ya da Kredi Kesilme Nedenleri Nedir?
Üniversiteye başladığı seneden bu yana burs alan ya da krediden yararlanan öğrenciler burs ya da kredi olanaklarının ne gibi durumlarda kesilip kesilmeyeceğini oldukça merak etmektedir. Sigortalı bir işte çalışmak asgari ücret miktarını geçmediği sürece bursa ya da krediye herhangi bir zarar vermez. Bunun yanı sıra çalışılan yerin aylık ya da günlük olması da fark etmez. Devletin burs ya da kredi olanaklarından yararlanmak isteyen, aynı zamanda ek gelir elde etmek için çalışmak isteyen öğrencilerin önünde herhangi bir engel yoktur. Bursun ya da kredinin kesilme nedenler arasında şunlar yer almaktadır;
- Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma.
- Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma.
- Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme.
- Öğretim kurumunu değiştirme esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olma ya da öğretimine bir yıl ara verme.
- Öğretim kurumunun kapatılması.
- Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alma.
- Kesin hükümle mahkum olma.