Geçmiş yıllarda İSG belgesi almış olan ya da İSG belgesi almaya hak kazanan kişiler İSG belgelerini nasıl sorgulayacaklarını sıklıkla araştırıyor. 2022 yılında İSG belgesinin nasıl sorgulanacağı pek çok vatandaş için merak konusu olmuşken, çoğu internet sitesinde reklam içerikli paylaşımlar yapılması nedeniyle vatandaşlar temiz ve doğru bilgiye kolaylıkla ulaşamıyor. Peki; İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nedir? İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nasıl sorgulanır 2022? Detaylar ve satır başları haberin devamında gursesgazetesi.com'da...
İSG Belgesi Nedir? İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Nedir?
İSG Belgesi olarak da adlandırılan İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası, kişinin yaptığı işin ve iş yapılacak yerin, organizasyonun kanun nezdindeki uygunluğunu ve işi yapacak olan kişinin işi yapmak için gerekli bilgilere sahip olup olmadığını tescil eden bir belgedir. Pek çok iş yerinin, organizasyonun ve çalışanın İSG belgesi ya da bir diğer adıyla İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasına sahip olması gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikaları 3 ayrı kola ayrılır. Bu kollar sırasıyla;
- A Sınıfı İSG Belgesi - Çok Tehlikeli Olan İşyerleri
- B Sınıfı İSG Belgesi - Tehlikeli Olan İşyerleri
- C Sınıfı İSG Belgesi - Az Tehlikeli Olan İşyerleri
şeklindedir. Geçmiş dönemlerde İSG belgesi almış olan ya da İSG belgesini bulmak isteyen kişiler ise belgelerini nasıl sorgulayacaklarını arama motorlarında araştırıyor. Peki; İSG belgesi nasıl sorgulanır?
İSG Belgesi nasıl sorgulanır? İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası sorgulama 2022
İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikasına sahip olan vatandaşlar belgelerini nasıl sorgulayacaklarını araştırıyor. Arama motorlarında yapılan aramalarda ise genellikle reklam içerikli bilgilerle karşılaşan vatandaşlar doğru bilgiye ulaşmanın yollarını araştırıyor. Peki İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası nasıl sorgulanır?
İSG belgesini sorgulamak isteyen vatandaşların takip etmeleri gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar sırasıyla şu şekildedir;
- İsg Kâtip adı verilen sistem aracılığıyla gerçekleştirilen sorgulamalar için e-devlet'e giriş yapılır. E-devlet şifresi olmayan vatandaşların sorgulama işlemi yapabilmek için şifre almaları gerekmektedir.
- İsg Kâtip platformuna girilerek belge sorgulama butonuna basılır ve sorgulama ekranı açılır.
- Ekranda yer alan doldurulması gereken alanlar eksiksiz bir şekilde doldurulur.
- Sorgulama yapabilmek için sertifikaya ait belge numarası, T.C. kimlik numarası ve doğrulama kodu girilerir.
- Ekranda kayda dair herhangi bir bilgi bulunamaması durumunda, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ait platformlar ve iletişim kanalları aracılığı ile bilgi edinilebilir.
- Sorgulama sonucunda sertifikalar varsa bu sertifikalar kullanılarak İsg Kâtip sisteminden sözleşme işlemleri gerçekleştirilebilir.