Üniversite sınavı yaklaşırken pek çok öğrenci, üniversite okuma hayalleri ile hangi bölümü tercih etmesi gerektiği konusunda araştırma yapmaktadır. Üniversite tercihleri yapılırken, öğrencinin okuyacağı üniversiteden çok tercih edeceği meslek oldukça önemli görülmektedir. Bu neden bölümleri araştırarak hangi mesleğe yatkınlığın olup olmadığını anlamakta fayda vardır.
Günümüzde de mesleklerin ve tüm sektörün artık medya-tv alanına dönemsi ile birlikte, internet yayıncılığının yanı sıra TV sektöründe de iş olanaklarının aranması oldukça normal görülmeye başlandı. Meslek tercihi yapabilmek için üniversite sınavına giren öğrenciler, bu bölümleri nasıl tercih edebilecekleri ve hangi bölümleri okumaları gerektiği konusunda araştırma yapmaya başladı. En çok tercih edilen ve pek çok kişinin yapmak istediği mesleklerden biri olan spikerlik de bu meslekler arasındaydı. Spikerlik hayali kuran pek çok öğrenci neler yapması gerektiğini ve hangi bölümü okuması gerektiği konusunda araştırma yapmaya başladı. Peki spikerlik için hangi bölümü okumak gerekmektedir?
Spiker Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Spiker olmak okunması gereken bazı bölümler bulunmaktadır. Bu bölümlerden lisans düzeyinde mezun olan öğrenciler spikerlik için ilk adımı atmış olurlar. Radyo Televizyon ve Sinema, Medya ve İletişim bölümlerinden mezun olmak spikerlik için gereken şartlardandır. Fakat mezun olmak, iyi bir kademede spiker olmak için yeterli değildir. Kişisel olarak kişinin kendini geliştirmesi ve bu alanda deneyimlere sahip olması gerekmektedir. Peki spiker olmak için gerekli şartlar nelerdir?
Spiker Olmak İçin Gereken Şartlar
- Öncelikle kişinin iyi bir diksiyona sahip olması gerekmektedir.
- Beden dilini iyi kullanabilmesi gerekmektedir.
- Analiz yeteneğine sahip olması gerekmektedir.
- Her alanda ve her saatte çalışılabileceği için yoğun iş temposuna uyum sağlayabilmesi gerekmektedir.
- Ses tonunun uygun olması, yani net bir ses tonuna sahip olması gerekmektedir.
- Ekip çalışmasına uygun olması gerekmektedir.
- Dış görünüşe mutlaka dikkat edilmelidir.
Peki bu özelliklere uygun olan bireyler, bahsettiğimiz iki bölümden lisans düzeyinde eğitim almasa da spiker olabilir mi?
Eğitim Almadan Spiker Olunabilir Mi?
Spikerlik için sertifika veren akademik yerler bulunmaktadır. Bu alanlarda belli bir eğitimden geçtikten sonra sertifika alarak spiker olunabilir. Fakat bir iş başvurusu yapıldığında ya da deneyim kazanmak istenildiğinde istisnaların dışında pek çok kişi lisans mezunlarını işe almaktadır.