Tapu sahiplerine duyuru yapıldı! Yeni dönem başlıyor: Artık böyle yapılacak

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar gibi konularda dava açmadan önce yeni bir uygulama başlatılacak. Ayrıntılar haberimizde...

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, önemli bir düzenlemeyi içeriyor. Buna göre, ticari davalarda, belirli miktarlardaki alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat gibi konularda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getiriliyor.

1 EYLÜL'DEN İTİBAREN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK


Yeni düzenleme 1 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe girecek ve bu tarihten itibaren arabuluculuk, belirli uyuşmazlıkların çözümünde dava şartı olacak. Tapu sahibi olan herkes bu değişiklikten etkilenecek.

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu haklarından kaynaklanan uyuşmazlıklarda da arabulucuya başvurulması şartı aranacak. Ancak kiralanmış taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler arabuluculuk usulüne tabi olmayacak.

İtirazın kaldırılması talepleri ve tahliye talepleri arabuluculuk şartına tabi olmayacak, ancak sulh hukuk mahkemesinde açılacak davalarda arabuluculuk hükümleri uygulanacak.

Benzer şekilde, taşınmazın devri veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasıyla ilgili anlaşmazlıklarda arabuluculuk usulü kullanılabilir. Tarafların kararlaştırması ve arabulucunun bu kararı yazılı olarak tutanağa geçirmesi durumunda, arabuluculuk süreciyle sınırlı olacak şekilde ve en fazla 3 ay süreyle tapu siciline şerh konulacaktır. Bu şerh, taraflar anlaşamadığı takdirde veya taraflar şerhin kaldırılması konusunda anlaştığı takdirde, 3 aylık sürenin sonunda otomatik olarak kaldırılacaktır.

Arabuluculuk sürecinin sonunda taraflar anlaştığı takdirde, bir anlaşma belgesi düzenlenecek ve icra edilebilirliğine ilişkin şerh alınması zorunlu olacaktır. Ancak, icra edilebilirlik şerhi alınmasının zorunlu olmadığı durumlarda, taraflar, avukatları ve arabulucu tarafından birlikte imzalanan anlaşma belgesi mahkeme kararı niteliğinde kabul edilecektir.Bu yeni düzenlemeyle birlikte, ticari davalarda arabuluculuk süreci dava açma şartı haline gelerek uyuşmazlıkların daha hızlı ve uzlaşmacı bir şekilde çözülmesi hedefleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle tapu sahiplerinin bu yeni uygulamaya uyum sağlamaları gerekecek.

Yaşam Haberleri