Kurban 101: En iyi kurban kesme teknikleri, kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?
Kurban Bayramı'na kısıtlı bir zaman kalmışken vatandaşlar kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken unsurları araştırıyor. Peki; kurban keserken nelere dikkat edilmelidir? Kurban kesim teknikleri nelerdir? Satır başları gursesgazetesi.com'da...
Bu yıl 9- 12 Temmuz tarihleri arasında ülkemizdeki müslüman vatandaşların kutlayacağı kurban bayramı heyecanla beklenirken kurbanlık hayvanlarının kesimini kendisi yapmak istiyor ve nasıl kurban kesimi yapacağını araştırıyor. Geçmiş yıllarda kutlanan kurban bayramlarında ise pek çok vatandaş ya soluğu hastanelerde alıyor ya da kurbanlık hayvanların kaçarak tehlike oluşturmasına sebep oluyordu. Bu bayram sorun yaşamadan kurbanlık hayvanlarını kendisi kesmek isteyen vatandaşlar ise gerek sosyal medya platformlarında gerekse arama motorlarında nasıl kesim yapacaklarını araştırıyor. Peki; kurban kesimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, islami usullere göre nasıl kurban kesilir? Detaylar haberin devamında gursesgazetesi.com'da...
Kurban nasıl kesilir? İslami usullere göre kurban kesme
Kurban kesimi sırasında kesilecek olan hayvanın büyüklüğü, hayvanın etinin sert olup olmaması ve hayvanı kaç kişinin tuttuğu oldukça önemlidir. Yeterli sayıdan az kişinin kesim yapılacak hayvanın başında olması durumunda hayvan kaçabilir ve toplumsal açıdan büyük tehlike oluşturabilir.
Kurban kesimi yaparken ilk olarak, diz boyu çukur kazılması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanın gözleri bağlanmalı ve kurbanlık hayvan kıbleye dönük olacak şekilde sol tarafı üzerine yatırılması gerekmektedir. Büyükbaş olarak tanımlanan; inek, dana, sığır, manda, boğa, tosun gibi hayvanların kesim sırasında zorluk çıkarmaması adına ayaklarından halat ve benzeri ürünlerle çengel atılabilir. Kesilecek olan hayvanın ön iki ayağı ile arka ayağı uçlarından birbirine bağlanmalıdır. Bu sayede hayvan kurban kesim işlemine hazır hale gelmiş olur.
Kurban keserken ne denir? Kurban keserken okunacak dualar neler?
Kurban kesimi sırasında kesen kişinin söylemesi gereken sözler de vatandaşlar için merak konusu olmuştur. Kesim yapan kişinin kurban kesimi yaparken üç defa bayram tekbiri getirmesi gerekir. Tekbirlerin ardından "Bismillahi Allahü ekber" demeleri ve hayvanı boğazından hızlı bir şekilde kesmeleri gerekir.
Herkes kurban kesebilir mi?
Kurban kesmek sanıldığının aksine zor bir işlemdir. Kurban kesecek olan kişilerin bu işi bilmeleri ve hatta uzmanı olmaları gerekmektedir. aksi taktirde sakatlanmalar, yaralanmalar ya da kurbanlık hayvanın kaçması nedeniyle toplumsal sorunların yaşanması olasıdır.
Bu haberde kurban kesimi tavsiye edilmemektedir. Yalnızca kurban kesimi bilen kişilerin kurban kesmesi tavsiye edilir. Olası sakatlanma, yaralanma ya da aksi herhangi durumlardan gursesgazetesi.com sorumlu değildir.