Bunu yapmayan tüm iş yeri sahipleri yandı! Bakanlık cezası var diyerek duyurdu

Bunu yapmayan tüm iş yeri sahipleri yandı! Bakanlık cezası var diyerek duyurdu

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni karar ile birlikte kafe ve restoran sahipleri için yeni fiyat listesi zorunluluğu duyuruldu.

Bu sene son dönemde enflasyona da bağlı olarak pek çok vatandaş restoran ve kafe gibi iş yerlerinde yaşanan fiyat artışlarından şikayet etmeye başladı.

Fiyatlardaki ani yükseliş ve vatandaşların çoğu zaman bir öncekine göre daha yüksek ücretler ödediği şeklindeki yorumlar bakanlığı harekete geçirdi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda artık hizmet veren iş yeri sahiplerinin güncel olan fiyatları vatandaşların görebileceği şekilde belirgin yerlere koyması gerektiği ifade edildi.

TÜM İŞ YERİ SAHİPLERİNİ İLGİLENDİREN KARAR DUYURULDU!

Konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmada lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde tüketicilerin görebileceği alanlara güncel olan fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yerleştirmelerinin gerektiği öğrenildi.

Tüm iş yerlerini ilgilendiren bu karar ile Aralık ayında Resmi Gazete'de duyuruldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat yürürlüğe girecek olan uygulama hakkında "Burada iki amacımız var, yani ihtilafları, şikayetleri azaltmak. İkincisi de müşteri kapının önünde fiyata bakar, işine gelmiyorsa girmez. Geliri yetmeyecekse, pahalı buluyorsa girmez. Satıcılar da kendilerine çeki düzen verecekler. Ben 'istediğim zammı yaparım, bana gelmeye mecburlar' gibi bir üsten bakış da yapamayacaklar, onlar da kendilerine çeki düzen verecekler." şeklinde açıklamalara yer verdi.

karar.jpg

KARAR TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN YAYIMLANDI!

Yapılan duyuru kapsamında tüm restoran ve kafe sahiplerini ilgilendiren karar Resmi Gazete'de şu şekilde açıklandı; Buna göre hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde ise işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması ya da konulması gerektiğinden bahsedildi.

Açıklama kapsamında hizmet veren iş yerlerinin bu uygulamaya 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren tabii tutulacağı ifade edildi. Müşterilerin erişebileceği, görebileceği alanlara fiyat listesini koymayan iş yerleri hakkında ise idari işlem başlatılacağı bilgisine ulaşıldı.